”Omvårdnad om miljö och människa hör ihop”

Borgmästare från hela världen och  lokala guvernörer och FN delegater har denna vecka samlats i  Vatikanen för att diskutera klimat, hållbar utveckling och moralisk och social fattigdom med tema  ”Modernt slaveri och klimatförändring” och ”Välstånd, folket och planeten”

Från Sverige deltar  finansborgarrådet  Karin Wanngård.

Franciskus betonade att omvårdnad om miljö och människa hör ihop och inte går att åtskilja.

”Faced with the question, I said, ”No, it is not a green encyclical. It is a social encyclical because it is about the social environment, the social life of humanity. We can not separate taking care of the environment. Moreover, taking care of the environment is a social attitude.”

http://www.romereports.com/2015/07/21/pope-to-mayors-we-cannot-separate-care-environment-from-care-for-people

Vatikanen. Borgmästare från hela världen om klimat och …

”Stockholms stad är speciellt inbjudna av Påven att komma till Vatikanen i mitten av juli för att berätta om stadens miljöarbete och insatser för social hållbarhet.

Städer som Stockholm har en viktig roll för att påverka klimatet och miljön i rätt riktning. Stockholm har flera gånger tidigare blivit utsedd till en föregångsstad vad gäller just detta arbete, inte minst genom att staden utsågs till Europas första miljöhuvudstad 2010.”

”Stockholm var Europas första miljöhuvudstad under 2010. Utmärkelsen delas ut av Europeiska kommissionen till den stad som under året kan vara ett föredöme i miljöfrågor för andra städer och som kan dela med sig av goda exempel för bättre miljö i Europas städer.”

”Stockholms stad företräds av finansborgarråd Karin Wanngård, som bland annat kommer att framhålla klimatförändringarna som orsak till stor fattigdom runt om i världen.”

http://www.stockholm.se/-/Nyheter/Klimat–Miljo/Stockholms-stad-i-unikt-mote-i-Vatikanen/

// Irène

PS   Jag upprepar att om jag kollar  Katolska Kyrkans Katekes på internet och är intresserad av ”miljö” så får jag 1 träff och den går till §2224 om ”hemmiljö”…… viktigt i och för sig men kanske inte så heltäckande………….När det gäller paragrafer om sex – och samlevnad är dock Katolska Kyrkans Katekes jämförelsevis ganska så  heltäckande…….

Positivt att katolska krafter som tex Leonardo Boff  nu uppgraderas.

”Den kände befrielseteologen Leonardo Boff har till exempel sedan många år sysslat med förhållandet mellan befrielse, fattigdom och ekologi.”

http://signum.se/paven-franciskus-ar-ingen-befrielseteolog-men/

I mars 1985 -under Johannes Paulus II pontifikat – undertecknade dåvarande prefekten för Troskongregationen kardinal Ratzinger  ”TRONS FÖRSVARARE”  en Notifikation mot Leonardo Boff.

http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_19850311_notif-boff_en.html

Trots detta har Leonardo Boff  alltid visat stor respekt för sin kritiker påve Benedikt.  Beundransvärt !

Men som jag brukar säga det finns ingen som har sån näsa för profeter som Troskongregationen.

Med stor träffsäkerhet brukar Troskongregationen  i förväg ringmärka profeter med en  Notifikation.



Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *