God journalistisk sed

Vänner, 

Anna Larssons krönika i SvD om preventivmedel och katolska kyrkan passerade inte obemärkt. Bland andra reagerade Katolskt Magasins chefredaktör Margareta Murray-Nyman skarpt i en ledare.  För skarpt, tycker även en del katoliker. Bland dem Dan Stenborg som skickade in följande genmäle till KM:

”Jag har med stigande förvåning läst ledaren i senaste numret av KM. Exakt vilka siffror hänvisar ni till då ni påstår att många katoliker inte känner igen sig i Anna Larssons artikel?

Jag är katolik och jag – och många med mig – känner mer än väl igen mig i den vanmakt som man känner inför katolska kyrkans agerande.

Menar ni på fullt allvar att man bör skydda invandrade sk ”sköra” katolikers känslor och grupptillhörighet genom att förtiga eller skönmåla fakta kring hur kyrkan agerar med HIV-spridningen i tredje världen – förmodligen en av de största tragedier i vår tid?

Det är både ohederligt och sorgligt. Detta är ingen kyrka jag kan vara stolt över.”

Insändaren refuserades av Margareta Murray-Nyman med motiveringen att den skulle ”försvåra och senarelägga en seriös debatt kring familjeplanering”.

Av Katolskt Magasins redaktionsstatuter framgår att till tidningens ”särskilt angelägna uppgifter hör … att ge plats för konstruktiva samtal i aktuella frågor” samt ”att , i enlighet med god journalistisk sed, granska händelser och förhållanden inom kyrka och samhälle”.

Dan Stenborgs insändare är aktuell, kort, saklig och väl formulerad, spetsig utan att vara plump. Den stämmer väl in på ovan citerade statuter. Jag vill därför ställa följande frågor till Katolskt Magasins chefredaktör Margareta Murray-Nyman samt tidningsstyrelsens ordförande Kjell Blückert.

1. På vilket sätt försvårar och senarelägger Dan Stenborg en seriös debatt kring familjeplanering?

2. När kommer Katolskt Magsin att inleda en seriös debatt kring familjeplanering?

3. Vilka krav kommer Katolskt Magasin att ställa på dem som vill delta i denna debatt?

 Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på God journalistisk sed

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Nu är jag idel öra.

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *