Bokrelease ”Kristendomens hjärta”

Jag deltog i Storkyrkan och  Bokrelease ”Kristendomens hjärta” 26/8

http://www.svenskakyrkan.se/stockholmsdomkyrkoforsamling/bokrelease-kristendomens-hjarta

Foto Gun-Britt Karlsson

// Irène

PS

Apropå debatten om kristendomens relation till andra religioner.

Marcus Borg skriver i Kristendomens hjärta

”När den kristna vägen uppfattas som unik  framstår den som suspekt, men när Jesus uppfattas som inkarnationen av den universella väg som omtalas även av andra, får den väg vi uppfattar i honom stor trovärdighet. ”


https://sv.wikipedia.org/wiki/Marcus_Borg

What is God?

https://www.youtube.com/watch?v=9I4Pk0VSOog

Jag citerar mig själv utifrån mitt anförande

”2,4 miljarder kristna kan läsa en och samma trosbekännelse men alla kommer aldrig att i tid och rum samtidigt  tro,  tänka och lägga in samma innebörd i orden som uttalas.”


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

6 svar på Bokrelease ”Kristendomens hjärta”

  1. Agneta Sofiadotter skriver:

    Irene,

    Denna bok ska jag skaffa. Vilket underbart citat av Borg. Bra att du var med…hoppas du blir tillfrågad alltmer. Dagmar bloggare är 103 år om du såg tv igår kväll. Vi får be till G-d att du hålls kry och piggt argsint!

    Sedan undrar jag hur man för statistik över kristna och judar och muslimer.
    Räknar man in hela nationer så får man nog dra av 80-90% för de utövande kristna och säkert 60% för judar när det kommer till att verkligen vara i bön. Och jag tror att när det gäller muslimer är en stor del sekulära och detta tror jag kommer att öka trots IS o fundamentalism. Detta ser man i Iran där ungdomar längtar efter slöjfrihet o vill spela rock. Som exempel. Dessutom hur många av 4 miljoner syriska flyktingar kommer inte att ifrågasätta islam?

    Kontenta:

    VI är på väg till ett nytt tänkande o en ny religiositet!! Marcus Borg och juden Jesaiah Ben Aharon (bl.a. antroposof så läs inte de som är sköra!) talar om samma sak: kristusmedvetandet är en universell väg. Och de är inte ensamma. Sedan min tid i min ungdom inom gröna vågen och kravmänniskor så vet jag att man har talat om detta. Jag skrev säkert en urdålig uppsats på teologen om ”det nya kristusmedvetandet” och Per Beskow tyckte det var skit och sa sig irriterad över att den blev godkänd. Den blev godkänd av Jan Arwid Hellström senare biskop i Växjö som senare dog i en bilolycka utanför Kalmar efter att ha varit på en 10gradens initiering inom Frimurarordern. Jan Arwid skrev en bok om katolikernas mördande av kartharer. Jan Arwid förstod vad jag talade om och försvarade mig starkt.

    Det nya kristusmedvetandet har en dag inte ett skvatt med kyrka att göra. Finns inte Kristi medvetande i människan utan bara föreligger som traditionell klädedräkt och som en lag för vett och etikett styrt av en elittrupp ….ja då är det motsatsen till medvetande. Medvetande får aldrig vara en inlärd en gnutta utantillläsning av religion om det ska vara ett fritt medvetande.

    Ett medvetande som är fånget i religion och hålls i herrans tukt och förmaning är aldrig ett fritt medvetande. Det säger sig självt. Kristus måste bli till i det fria medvetande där det finns plats rum och tid för hans och hennes röst!

    Jag ska nu ta itu med :
    Yeshayahu (Jesaiah) Ben-Aharon (born 1955, Israel) is an Israeli philosopher who founded the kibbutz Harduf, Israel. He is married and has two children. He teaches, writes and lectures worldwide on the evolution of human consciousness in the sciences, humanities, and spirituality. He received a PH.d in philosophy from Haifa University in Israel and specializes in Goetheanism, phenomenology, anthroposophy and post-structural thinking. His main goal is to combine spiritual research with social activism in Israel and the world

    Agneta

  2. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Jesus sa: ”följ mig”. Det är kristendomens omistliga kärna. Men för att följa Jesus behöver man inte vara kristen, inte ens religiös i någon exaktare mening.

    Gert

  3. Agneta Sofiadotter skriver:

    YES, Gert.

  4. Irène Nordgren skriver:

    Agneta

    Vad beträffar statistik på antal kristna så tog jag Wikipedias uppgifter, men antalet är egentligen oväsentligt utifrån det jag ville säga.

    Nämligen detta.

    Även om alla – som själva betecknar sig som kristna – i hela världen tillsammans och gemensamt högt läser TROSBEKÄNNELSEN så skulle det vid närmare granskning (vilket jag INTE förespråkar) visa sig vara stor skillnad i innebörd som olika kristna lägger in i de IDENTISKT lika ord de uttalar på sina olika språk.
    Om vad som menas med nedanstående ord på svenska från Trosbekännelsen råder delade meningar och personligen känner jag inte något som helst behov av att samtliga kristna ska tolka orden precis som jag. Men jag känner behov av att bli respekterad för att TÄNKA in den innebörd i orden jag själv vill.

    Gud
    Allsmäktig
    Fader
    Himmel
    Herre
    Jesus
    Kristus
    Guds enfödde Son
    Född och icke skapad (det är ju inte precis klart som korvspad vad som menas)
    Väsen
    Helig Ande
    Salighet
    Jungfrun Maria
    Syndernas förlåtelse
    Uppståndelse

    // Irène

    PS Snart rycker TROSPOLISEN ut …….

    https://www.youtube.com/watch?v=_zTk5W-CxYc

  5. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    jag menar såhär: Det spelar ytterst ingen roll vad du tror på eller vad du inte tror på. Det som avgör är vad du gör av din tro eller din otro.
    Men observera, detta är inte detsamma som en affärsöverenskommelse med Gud. Vi kan inte köpa Guds kärlek lika lite som vi kan köpa en människas kärlek. Och som Pamina och Papageno sjunger i första akten av Mozarts Trollflöjten:
    ”Wir leben durch die lieb´allein.”

    Gert

  6. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    behöver ni övertygas? Lyssna då på detta klipp från Covent Garden med Dorothea Röschmann som Pamina:
    https://www.youtube.com/watch?v=8wo4jLwBiwc
    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *