Religionsspridning

Agneta

Jag lånar din ovanstående magnifika bild med Buddhastatyn från tempelplatsen i Fredrika till ett nytt blogginlägg.    Din bild satte  igång min fantasi över religionsspridning i världen och hur rädda och hotade många människor är inför andra religioner och ”andra verklighetsbeskrivningar”  än den egna . Vilket hallå när en imam inbjöds till dialog under en gudstjänst i Storkyrkan.  Aja baja ! Genast varnades för synkretism. Ordning och reda ! Var sak på sin plats !

Ovanstående lilla Buddhastaty  i brons från  Kashmir – området dateras till ca 500-talet  och har  ungefär vid den tiden medförts av svenska handelsmän från  resor österut till Helgö i Mälaren där den påträffats vid arkeologiska utgrävningar i nutid.

http://irisharchaeology.ie/2013/12/the-helgo-treasure-a-viking-age-buddha/

Ca 1500 år efter att den första ? Buddhastatyn kom till Svearnas Rike här uppe vid Norra Ishavet så reser sig nu världens nordligaste ?  Buddhastaty i Fredrika…..

Handel och krig är och har alltid varit 2 viktiga faktorer för religionsspridning.  Och idag tillkommer internet och snart kanske också klimatförändringar ……….


I Fisksätra i Stockholm byggs Guds Hus – ett gott tecken i tiden.

http://www.svenskakyrkan.se/nacka/vi-bygger-ett-guds-hus-i-fisksatra

Köp en tegelsten för 100 kr till Guds Hus i Fisksätra !

http://www.gudshus.se/

// Irène

PS  Och apropå klimatförändringar…… nyttigt  att komma ihåg är att för  15000 år sedan var hela Sverige täckt av is…….varför inte passa på att leva i fred innan nästa istid kommer ?

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/ny-istid-hotar-skandinavien/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *