Retreatgården Berget nytt tvärkyrkligt reservat för fridlysta kvinnoprästmotståndare i Sverige ?

DAGEN

”Retreatgården Berget i Rättvik blir katolsk”

”Retreat- och kursgården Berget i Rättvik lämnar Svenska kyrkan och blir katolsk. Ekumeniken vill man dock hålla vid liv, bland annat genom att fira såväl katolsk som svenskkyrklig mässa vid två olika tillfällen varje dag i samma kapell.”

http://www.dagen.se/retreatg%C3%A5rden-berget-i-r%C3%A4ttvik-blir-katolsk-1.400182

Kyrkans Tidning

”Bergets föreståndare Peder Bergvist blir katolik nästa påsk och prästvigs i katolska kyrkan i pingst Foto: Lennart Lundberg”

”Bergets chef blir katolik”

Den katolske biskopen Anders Arborelius blir Bergets officielle beskyddare och kommuniteten, husförsamlingen, ”Den heliga treenigheten” får en kyrkorättslig ställning. Det är beslut som har tagits av den så kallade troskongregationen i Katolska kyrkan i Rom.

– Det är den enda väg som har öppnats för oss utifrån vår kallelse. Vi ser det som ytterligare ett steg mot kyrkans synliga enhet, säger Peder Berqvist, föreståndare på Berget till Kyrkans Tidning.”

”Peder Bergqvist ser Berget som en försöksplats för ekumeniskt samarbete mellan Svenska kyrkan och Katolska kyrkan.

– Vi har sökt stöd från Svenska kyrkan men kan inte få det eftersom vi inte har kvinnor som celebrerar mässan hos oss och mot katolska kyrkan har vi haft en oklar juridisk ställning.”

http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/bergets-chef-blir-katolik

// Irène

PS   Hur man tro att kyrkans ”synliga enhet”  kan uppnås samtidigt som man  inser  att man ”inte kan få stöd från svenska kyrkan” säger  väl allt om Peder Bergqvist och biskop Anders.

Varför inte kalla saken vid dess rätta namn – ett nytt tvärkyrkligt reservat för fridlysta kvinnoprästmotståndare i Sverige som vill fira mässor garanterat kvinnoprästfria !

En kvalificerad gissning är att biskop Anders  nya favoritkatolik Ulf Ekman kommer att leda den ena retreaten efter den andra på Berget.    Ulf Ekman  höll sin första retreat på Berget kort tid efter att han konverterat till katolska kyrkan.

SVT  2011

”Katolsk kupp mot kyrkan”

”Samarbetet med katolska kyrkan har inneburit att Berget inte tar emot kvinnliga präster, eftersom det inte är tillåtet i den katolska traditionen.  -Utifrån ett svenskkyrkligt perspektiv har det antagit lite kuppartade former, tycker Jerker Alsterlund som är präst i Önsta Gryta församling. De har tagit över en svenskkyrklig verksamhet.  Förståndaren på Berget, Peder Bergqvist, ser det inte som ett problem.”

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/orebro/katolsk-kupp-mot-kyrkan

KT 2010

”Peder Bergquist ny chef på Berget”

http://www.kyrkanstidning.se/nyhet/peder-bergquist-ny-chef-pa-berget

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *