Ett litet steg framåt på reformvägen

Vänner,

familjesynoden har avslutats med ett dokument som kan tolkas som ett litet steg framåt på reformvägen. I varje fall lyckades de konservativa inte blockera vägen.

För skilda och omgifta katoliker, som vill ha tillstånd att gå till kommunion, öppnas en möjlighet för individuella undantag från det generella förbudet. Det kan förstås diskuteras om utvidgat godtycke är bra. Men kanske kan det ses som en spricka i muren. De som inte ser något behov av att bli granskade och godkända kan som förut välja församling och tillämpa principen ”fråga inte, berätta inte”.

För homosexuella sker inte mycket. Men att ordet ”ondska” inte används för att beskriva homosexuell kärlek är förstås ett framsteg. Det mildare språkbruket kanske gör det lättare att leva enligt principen ”fråga inte, berätta inte”.

Sammantaget blir slutsatsen, ingen katastrof, men heller inga substantiella framsteg. Kanske, kanske med undantag för konciliefädernas betoning av samvetet som högsta instans. Det är ingen nyhet i sak, men att samvetet betonas kommer att stärka reformrörelserna i kyrkan.

En mera utförlig rapport återfinns i New York Times:

http://news.yahoo.com/bishops-wrap-family-synod-exposed-divisions-084134666.html

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *