Människans inneboende flathet mot ondska och längtan efter trevlighet.

I föregående inlägg lägger Irene ut en bild på Ulf Ekman idag aktuell i en ny bok om sin väg till katolska kyrkan. Ulf Ekman poserar med en religiös ledare i Asien som utan skrupler kasserar in pengar på människors bekostnad. Ulf Ekman ler på bilden och katoliker ler över det faktum att de nu fått in en ny framtida mediakrank person som Ulf Ekman som kan föra missionens röst i Sverige dvs det enligt katoliker sekulariserade Sverige.

Reagerar någon? Reagerar katolsk press? Nej. Reagerar Bä. Nej. Reagerar präster? Nej. För sanningen är den att att ändamålet helgar medlen. Låtom oss blunda och se vad gott denne Ekman kan göra för det katolska Sverige.

Jag menar inte att Ekman och Ekmans (inkluderande hans fru Birgitta) är onda, det vet jag inte något om men det jag vet är att sovande människor behöver sömnpiller för att fortsätta få sova och slippa ta ställning och Ekmans är det som för flertalet  dels ger god sömn och dels ger den sovande ett piggt uppvaknande till åter en dag utan tyngande moraliskt ansvar. Dagar där allt spolas över med bländvita leenden och käckhet inför hur lätt det är att tro om man slipper bekymra sig om nakna sanningar.

Efter att just ha sett en mycket bra dokumentär på Kunskapskanalen om människans förmåga till ondska och soldaters beredvillighet att döda judiska kvinnor och barn utifrån plikten att så göra kan jag bara konstatera att de flesta människor väljer sömnen och den vardagliga trevnaden istället för att ta eget moraliskt ansvar . Det massan tror på de tror de flesta på. Vad kyrkan säger tror de flesta vara rätt. Ju trevligare personer som lyfts fram desto trevligare kyrka. Ju trevligare kyrka desto bekvämare och lättare är det att tro.

Men att tro är inte lätt. Det ska inte vara bekvämt! Vi måste bekämpa sömnens lockelser och trevnadens förförelser. Vi måste kunna begära av våra kyrkliga ledare att de inte ger oss sömnpiller så att vi glömmer vår kallelse : att stå modiga inför ondska och fallenhet att glömma orättvisor.

Katolska kyrkan i lilla Sverige har fått in två fullträffar iom besegrandet av lutheraner på Berget och så då denne Ekman, vars folkliga leende så lätt får de flesta katoliker att le…lika saligt.

Jag ryser inför dessa segrar. Jag ryser inför trevligheter! Det luktar pengar och det luktar karriärism. Den typ av karriärism som är så förbaskat vanligt inom kristenheten. Denna religion jämte islam som är den mest krigslystna religion som världen har skådat. Karriärism, krig, rasism. martyrfromhet och förföljelse. Men jag vet ingen nutida religion som är mer för pepsodentleende prelater och anhängare …än kristna kyrkor typ den katolska. Mer trevliga ledare och trevlig och artiga religiösa  sammankomster finns inte. På denna jord.

Jag tror inte och det menar jag från djupet av min g-dstro, att vanliga sekulariserade  människor låter sig lockas av trevligheter och tjusiga uppburna gestalter inom den katolska kyrkan. Jag tror att den vanliga människan minns att rabbinen den underbare juden  Jesus valde de icke tilltalade. De som gick bortom den personliga karriären.

Vem som använder sig av Ekmans borde fundera och stanna upp. Jag tror inte att Ekmans ens fattar att de trots sin glädje över uppståndelsen —blir utnyttjade. Det är så världen fungerar om man inte är vaken. I sitt hjärta och till sin nästa.

Detta är inte menat som en personkritik men i en kyrka som är uppbyggd kring personkult gäller naturligtvis pga en icke demokratisk styrelsesätt …rätten att ge sig på de personer som personkulten tillhandahåller. Det är enkel logik. Katolska kyrkan i Sverige har ett stort problem angående sin tradition att bygga sin kyrka kring enstaka personer. Det är totalt fördärvligt, enligt min respekt för Jesus.

Agneta

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *