Maktkamp i Vatikanen

Vänner,

Dagens Nyheter skriver informativt om intriger och maktkamp i Vatikanen:

http://dagens.dn.se/#reader/6356/a/1694249806

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Maktkamp i Vatikanen

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Genom internet och sociala media kan inte längre katolska kyrkan i längden dölja korruption och maktmissbruk som jag tror funnits där alltsedan kyrkans begynnelse men som varit dolt för medlemmarna.
    Det nya för mig är att vi nu FÖR OMVÄXLINGS SKULL har en påve som inte är ute efter att MÖRKA OCH SKYDDA makt-och penninghungriga medarbetare. Tyvärr är dock maktstrukturen så rutten i sig att Franciskus blir fånge i påveämbetets jordiska maktstruktur. Men Franciskus ska ha all heder att han gör så gott han kan. På det sättet är han beundransvärd i motsats till sina föregångare B16 och den HELIGE JP2.

    // Irène

  2. Ulla Gudmundson skriver:

    En teori bland flera i Rom tycks vara att Palda och Chaouqui (som var nya i Vatikanen när de fick poster under Franciscus, man kan diskutera om C var ett gott val) har manövrerats av krafter i kurian in i rollen som syndabockar för att ha läckt hemliga dokument till Nuzzi och Fittipaldi. Mitt intryck är att några i kurian vill skicka signalen till Franciscus att de på intet sätt är uträknade, och signalen till världen att Franciscus inte är en så stark och framgångsrik påve som folk tror.
    F höll ett tal helt nyligen där han påminde kurian om att Pastor Bonus (arbetsordningen som infördes av JP2) fortfarande gäller till dess han infört en ny. Han sa också att man inte fick anställa folk hur som helst.
    Ja, han försöker, och det kan gott hända att en del av dem som läckt dokument (t ex om vad F sagt om betalning av icke auktoriserade fakturor) gör det i syfte att stötta honom.
    Men det är fel att här ställa F mot B16. B16 plöjde ju upp marken när det gällde att ta itu m finansiella oegentligheter.
    Han ilsknade uppenbarligen till (jag får bilden av en påve som morrar ”som om det inte räckte med sexövergreppen jag ska hantera, kan dom inte sköta pengarna heller??”) när Italien i sept 2010 frös 23 miljoner € av Vatikanbankens pengar mht att banken inte kunde redogöra för deras proveniens.
    Han skapade i dec 2010 en finansinspektion (vars mandat Bertone senare försvagade, F har stärkt det igen), han ställde 2011 Vatikanbanken under Europarådets övervakning (en stor sak för en pyttestat som månar om sin suveränitet). I samband med en stor skandal i Propaganda Fide (om hur folk fått lägenheter) sade han ifrån att kardinalen i Neapel som varit chef för PF inte skulle åberopa immunitet (vilket en italiensk biskop kan göra) utan ställa sig t den italienska rättvisans förfogande.
    Första vågen av Vatileaks, och butlern, var säkerligen orsakad av maktkamp i kurian kring finansreformerna. Det finns mkt av déjà vu i krisen nu.
    En god vän i Rom sa att ”när de rör vid APSA (enheten i Vatikanen som bla förvaltar fast egendom), då kommer knivarna ut.” Gissar att det är en del av bakgrunden här. Kanske det i själva verket är ett uttryck för att man sakta och mödosamt arbetar sig framåt?
    Men mycket hänger på vad F orkar, och hur länge. Och kulturen sitter djupt.

  3. Irène Nordgren skriver:

    Hej Ulla

    Det är alltid kul, inspirerande och positivt när du kliver in på KV blogg och ger oss lite vatikansk inside information.

    Vi katolska gräsrötter i Stockholms katolska Stift har nog alla lite varierande syn på våra olika påvar och deras kyrkopolitik.

    Vad B16 beträffar så klarar jag personligen inte av att skilja på den mannen som Ratzinger och B16. För mig är han en och densamme. Och för mig som katolik har han varit till mer skada än nytta för katolska kyrkan som helhet.

    En bra och kort bakgrund till min starka kroniska aversion mot B16 finns här.

    http://articles.latimes.com/2005/nov/20/opinion/op-catholic20

    Till detta kommer Ratzingers OFÖRLÅTLIGA dokument Dominus Iesus

    http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000806_dominus-iesus_en.html

    och OFÖRLÅTLIGA notifikationen mot Boff

    http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_19850311_notif-boff_en.html

    Under ett kvarts sekel har radarparet JP2 och Ratzinger tillsammans skapat den katolska kyrka som B16 tog över 2005 och som påve styrde ytterligare 8 år innan Franciskus tog över.

    Dvs nu sitter Franciskus omgiven av biskopar och kardinaler från L’ancien régime. Inte undra på att det blir spänningar !

    Franciskus är fångad i ett korrupt system som skapats av hans föregångare.

    Jag får bilden av en fisk som sprattlar i ett nät och inte kan komma loss…..

    Du skriver

    ”Men mycket hänger på vad F orkar, och hur länge. Och kulturen sitter djupt.”

    Om detta är vi helt överens !

    // Irène

  4. Gert Gelotte skriver:

    Tack Ulla,

    en katolik behöver starka nerver och en stabil mage för att inte förfäras och förtvivla.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *