Gunnel Vallquist död

”Författaren och ledamoten i Svenska Akademien Gunnel Vallquist är död, meddelar akademien i ett pressmeddelande.

Vallquist, som var född 1918, var såväl författare som kritiker och översättare. Mest känd är hon kanske för sin svenska översättning av Marcel Prousts storverk På spaning efter den tid som flytt, en översättning som hon fullbordade 1982.

Samma år blev hon ledamot av Svenska Akademien där hon efterträdde Anders Österling på stol nr 13.”

http://www.svt.se/kultur/akademiledamoten-gunnel-vallquist-dod

// Irène

PS  Gunnel Vallquists bok ”Vad väntar vi på ?” från 2002 är lika aktuell idag som då.

Astrid Söderberg Widding recenserade boken 20 febr 2003 i SvD  ”Det hastar att rädda kristenheten”

”Akademiledamoten Gunnel Vallquists röst är profetiskt uppfordrande när hon manar alla kristna att höja sig över de småaktigheter som skiljer kyrkorna åt.”

”I skarpa formuleringar ifrågasätter hon den teologi som rättfärdigar status quo. Kristi kyrkas enhet måste alltid, menar hon, gå före snävt konfessionella hänsynstaganden. Hennes konsekventa hävdande av lekmannaperspektivet kan av kritiska läsare säkerligen kallas aningslöst, liksom hennes civila olydnad mot de åtskilda nattvardsbord som i dag är lag torde vara anstötlig för vän av ordning. Men den skenbart naiva hållning hon intar är också befriande: om inte yrkesteologerna kan komma överens i varje detalj, kan åtminstone de troende enas om att gemensamt ”förneka sina egna förnekelser”.

Recension: Vad väntar vi egentligen på? Texter om kristen …

*

Ur Mässa över världen:

Den som lidelsefullt har älskat Kristus dold i de krafter som får Jorden att tillväxa, honom kommer jorden att som en mor lyfta i sina väldiga armar, och hon kommer att låta honom skåda Guds ansikte.Den som lidelsefullt har älskat Kristus dold i de krafter som får Jorden att dö hän, honom kommer Jorden när hon ger upp att som en mor sluta i sina armar och med henne kommer han att vakna upp i Gud.

(Teilhard de Chardin SJ  ”La Messe sur le monde” Övers Birgitta Trotzig)

RIP


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Gunnel Vallquist död

  1. Irène Nordgren skriver:

    Tack Torsten Kälvemark för din på-pricken-beskrivning !

    ”Gunnel Vallquist förkroppsligade den europeiska kulturen i vidaste mening. Hennes intellektuella horisont sträckte sig från Frankrike till Ryssland, från Rom till de nordiska landskapen. Hon var hela tiden på spaning, både efter den tid som flytt och den samtid vars utveckling hon kritiskt granskade ur ett djupt humanistiskt perspektiv.”

    http://www.aftonbladet.se/kultur/article22071565.ab

    // Irène

    PS Exakt ! Gunnel var outstanding ! Ingen har under min livstid betytt så mycket för katolska kyrkan i Sverige som Gunnel Vallquist! Hon fick mig och många, många andra katoliker här uppe vid Norra Ishavet att känna VÄRLDSVID samhörighet med den KATOLSKA kyrkan i dess bokstavliga betydelse ……..

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Gunnel Vallquist lämnar ett stort tomrum efter sig. Men har inte hennes inflytande minskat snarare än ökat?
    Jag uppfattar den sekteristiska enfalden i stiftet som betydligt starkare och mer dominerande i dag än tidigare. De ängsliga och rädda tillåts styra och ställa och opportunisterna följer dem i spåret.
    Vad som krävs är att de som tog skydd bakom Gunnel Vallquist och som nu tar skydd bakom syster Madeleine Fredell OP tar itu med sin ängslan, ofta förklädd till lojalitet, och börjar visa en smula eget mod.
    Vill vi hedra Gunnel Vallquists minne tror jag det bästa vi kan göra är att sluta vänta. Som kristna kan vi vägra splittring, dela varandras nattvardsbord och låta de oförsonliga hållas bäst de gitter.

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Jag uppfattar den sekteristiska enfalden i stiftet som betydligt starkare och mer dominerande i dag än tidigare. ”

    Så menade jag också.

    Tänk dig den katolska svenska ankdammen före internet utan Gunnel Vallquist ! Det var Gunnel som gjorde SKILLNAD!

    Jag brukade klippa ut hennes tidningsartiklar och bokrecensioner som jag samlade i en pärm.

    Intressant läsning några decennier senare…..

    Jag brukar skilja på katoliker och überkatoliker. De senare ansåg sig ha mandat att offentligt ifrågasätta att Gunnel Vallquist stannade kvar i katolska kyrkan.

    Gunnel Vallquist var liksom en SPÄRR mot den ”sekteristiska enfalden” som utan henne därför fått allt större fäste inom Stockholms katolska Stift ! Det är fritt fram för ÜBERKATOLIKERNA att ta över !

    Inom gruppen svenska manliga überkatoliker fanns professorer och präster som jag såg och hörde inte tålde att en LEVANDE lärd KVINNA med personliga kontakter i Vatikanen tog sig ton och utrymme inom och utom katolska kyrkan…..

    Som vi alla vet så uppskattas LÄRDA KVINNOR SOM TAR SIG TON av det manliga katolska etablissemanget – med påvar och prelater i spetsen – först efter att de varit döda i några århundraden ……..

    När boken ”Vad väntar vi egentligen på ?” kom ut bad jag Gunnel om ett bibelord till mig…. ……hon skrev 2 Kor 3:17 ”Herren, det är Anden, och där Herrens ande är, där är frihet ”……

    Gert alltsedan Gunnel Vallquists röst tystnat har det känns så tomt och tråkigt i den svensk-katolska ankdammen bland idel ädel überkatoliker…..

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *