Finns något hopp för Israel?

Vänner,

genomför Israel utomrättsliga avrättningar, det vill säga väljer att döda tillfångatagna och sårade palestinier i stället för att gripa dem? Utrikesminister Margot Wallström (s) har fått utstå skarp kritik sedan hon krävt en utredning om detta. Men det finns brett stöd för uppfattningen att Israel använder utomrättsliga avrättningar, dvs mord, för att hävda sin makt över Palestina, inklusive vittnesmål av israeler framförda i israeliska medier.

Ilan Cohen och Olle Katz, talespersoner för Judar för Israelisk-Palestinsk fred, JIPF, samt Anja Emsheimer och Maria Bergom Larsson, styrelsemedlemmar i JIPF. skriver om detta i dagens GP. Det är en utomordentligt viktig artikel som bör läsas av alla.

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2972682-wallstrom-har-ratt-utred-israels-svar-pa-knivattacker

Författarna citerer bland annat Palmepristagaren Gideon Levy som i den i israeliska dagstidningen Haaretz skrivit bland annat följande:

”Vi bör kalla det för vad det är: Israel avrättar folk utan rättegång nästan varje dag. Varje annan beskrivning är en lögn. Om det en gång fanns en diskussion här om dödsstraff för terrorister, så avrättas de nu till och med utan rättegång – och utan diskussion. Så står det i dag klart: Vi skjuter för att döda varje misstänkt palestinier.”

Vad är en utomrättslig avrättning? Det är när man avrättar en person trots att situationen tillåter ett gripande. I en rättstat grips och lagförs den skyldige. Hagai El-Ad, ledaren för den israeliska människorättsorganisationen B´Tselem, konstaterar att summariska avrättningar är olagliga i Israel. Trots det ger han en rad exempel på att de förekommit:

”För två och en halv vecka sedan sköt en polis en 16-årig palestinsk flicka från Qalandiya när hon låg skadad och orörlig på marken. Hennes 14-åriga kusin, Hadil, sköts också i samma händelse, också hon efter att hon redan var skottskadad och låg på marken. Även hon dödades.”

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Finns något hopp för Israel?

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Jag är medlem i JIPF och blev mycket glad över artikeln och särskilt att läsa den i GP……
    men oroar mig när jag läser Lisa Abramowicz och Ulf Öfverberg inlägg i samma GP

    http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2972539-palmepristagare-okar-polariseringen-i-israel-palestinakonflikten

    ……..kanske särskilt med tanke på att jag förstått att en av GP ledarskribenter -Naomi Abramowicz – är dotter till generalsekreteraren i Svensk Israel-Information……Jag vet ingen organisation i Sverige som har en sådan splittrande inverkan på Israel / Palestinakonflikten i Sverige som Svensk-Israel information…… deras ”information” är snudd på hets mot folkgrupp…..

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    den 18 december presenterade B´Tselem en rapport där 12 utomrättsliga avrättningar beskrivs:

    http://www.btselem.org/gunfire/20151216_cases_of_unjustified_gunfire_and_executions

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *