En teologisk människosyn i vår tid

Vänner,

Sr Madeleine Fredell OP har inlett en föreläsningsserie om en teologisk människosyn i vår tid. Inledningsföreläsningen lovar mycket och det går att läsa den via denna länk:

http://www.dominikansystrarna.se/viewNavMenu.do?menuID=46

Min reflektion är att dagens kristna står inför två allvarliga utmaningar.

1. De kan i villrådighet inför naturvetenskapens alltmer svindlande perspektiv och i rädsla för att förlora tron stelna i konservatism och trotsig bokstavstro. Kyrkan blir en bunker.

2. De kan ge upp teologin som i grunden meningslös och fly till mer begripliga förhållningssätt till vår tid. Jag tänker på miljörörelsen, fredsrörelsen och många uttryck för  socialt engagemang. Kyrkan blir ett arv som påminner om det förflutna men som saknar verklig aktualitet.

Självklart förenklar jag för tydlighetens skull. Utmaningen är att finna en teologisk antropologi, en förståelse av Gud och människan som är någorlunda begriplig och i samklang med vår tids vetenskapliga verklighetsuppfattning.

Detta lyckades Thomas ab Aquino OP med på 1200-talet. Jag skall inte genera syster Madeleine genom att jämföra henne med den store medbrodern. Men syster Madeleines föreläsningar delar samma syfte. Hon ser framåt när så många katoliker i Sverige föredrar att se bakåt.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *