Min februarikrönika i DAGENS SEGLORA

Moderna visselblåsare och profeter

”Mitri Raheb och Gideon Levy har av sina svenska kritiker beskyllts för att vara icke-representativa extremister ”som inte önskar fredlig samhällsutveckling i Israel.”  Exakt, tänkte jag när jag satt där. Jag lyssnar på ”två icke-representativa extremister” vilket ju precis skulle kunna sägas utgöra en definition på  visselblåsare, en  kanske modern beteckning för profet? Och när har visselblåsare alternativt profeter ansetts representativa eller varit populära ?   Impopularitet i sin samtid är visselblåsarens och profetens signum.

Så tack Lisa Abramowicz, generalsekreterare  för Svensk Israel-Information, Ulf Öfverberg, ordförande Samfundet Sverige-Israel, Stockholm och Ulf Cahn Förenade Israel-insamlingen,  för att ni bekräftar definitionen I annat forum även här.

// Irène