Kardinaler med solkigt förflutet

Vänner,

två kardinaler som bidrog till att dölja pedofilskandalen i kyrkan uppmärksammas i NCR.

Kardinal Pell har ett förflutet som ärkebiskop av både Sydney och Melbourne. Han är nu chef för ”finansdepartementet” i Vatikanen och en av påvens närmaste män. I ett förhör med australiensiska myndigheter erkänner han att han fick kännedom om men inte rapporterade en präst och lärare som antastade pojkar. Pell vill inte återvända till Australien och anger hög ålder som skäl. Han är 74 år.

http://ncronline.org/news/accountability/cardinal-pell-admits-not-reporting-teacher-misbehaving-boys-1973

Kardinal Müller anklagas för att som biskop av Regensburg ha tillåtit en präst som dömts för sexuella övergrepp att återgå i församlingstjänst. Kardinal Müller är numera chef för troskongregationen i Vatikanen och därmed en av kyrkans mäktigaste män. Under påven är han ytterst ansvarig för kyrkans hantering av pedofilskandalerna.

http://ncronline.org/blogs/ncr-today/muller-spotlight-cover-most-priests-bitterly-wronged-abuse-generalizations

Kardinal Pell hänvisar till att tidsandan var en annan på 70-talet och kardinal Müller menar att många präster blivit oskyldigt anklagade. Det stämmer säkert, men försvarstalen vittnar framför allt om en sluten värld där det viktigaste var att upprätthålla skenet. Kardinal Müller tycks fortfarande se det som en viktig uppgift.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *