Totalt abortförbud i Polen?

Vänner,

Den polska biskopskonferensen vill skärpa den redan hårda abortlagstiftningen till näst intill totalförbud. Undantag skall kunna göras om kvinnans liv är i fara, men då måste den ansvarige läkaren vara beredd att förklara sig inför domstol. Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa väntas stödja biskoparnas krav.

Gladast är nu alla som tjänar pengar på illegala aborter. Det finns nämligen ingenting som tyder på att abortförbud minskar antalet aborter. Det bästa beviset på detta tycker jag är Eurostats fertilitetsstatistik, alltså antalet födda barn per kvinna. Enligt 2014 års statistik föder svenska kvinnor , med fri tillgång på preventivmedel och rätt att själv bestämma om abort, i genomsnitt 1,88 levande barn. I Polen med näst intill abortförbud och en kyrka som fördömer även preventivmedel föds i genomsnitt 1,32 levande barn per kvinna.

En strikt konservativ katolsk sexual- och familjemoral tycks alltså inte resultera i höga födelsetal, vilket borde vara fallet om praktiken motsvarade teorin. Enligt ZDF (tyska TV2) utfördes 1.812 legala aborter i Polen under 2014 men också 200 000 illegala aborter

Förutom att förbättra affärerna för illegala abortkliniker och sätta fattiga kvinnors liv på spel kan man alltså säga att biskoparnas krav ökar det systematiska hyckleriet i abortfrågan.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/protester-i-polen-mot-totalt-abortforbud/

http://www.heute.de/glaubensfragen-in-polen-debatte-um-verschaerfung-des-abtreibungsverbots-42936940.html

Men kanske gapar såväl de polska biskoparna som det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa över för mycket den här gången. Det torde inte finnas någon väljarmajoritet för en ännu hårdare abortlag än den som gäller redan. Det kan påverka resultatet i nästa val och sätta parentestecken kring Polens utflykt till det förflutna.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Totalt abortförbud i Polen?

 1. Irène Nordgren skriver:

  Gert

  Katolskt hyckleri har åter nått oanade höjder.

  ”Undantag skall kunna göras om kvinnans liv är i fara, men då måste den ansvarige läkaren vara beredd att förklara sig inför domstol. ”

  I en situation där en gravid kvinnas liv är i fara och en läkare i ett land som i lag förbjuder abort ska fatta beslut om att det föreligger ett lagligt undantag för att avbryta graviditeten …….det är bara att påminna om Irland och den indiska kvinnan Savita Halappanavar 31 år där läkarna – för att skydda sig själva – väntade för länge och kvinnan avled.

  http://www.katolskvision.se/blog/?p=7981

  // Irène

  PS http://www.katolskvision.se/blog/?p=18403

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *