Om orsak och verkan i Palestinafrågan

Att det skulle utbryta krig i Gaza har närmast bara varit en tidsfråga.

Amira Hass beskrev redan förra året Israels strategi så här

”It is the good old Israeli experiment called ”put them into a pressure cooker and see what happens, and this is one of the reasons why this is not an internal Palestinian matter. ”

Eller ”what happens when you imprison 1.3 million human beings in an enclosed space like battery hens.”
För att idag förstå vad som är ORSAK och vad som är VERKAN i Palestinafrågan

läs nedan av Amira Hass

http://www.haaretz.com/hasen/spages/770053.html

Och redan förra året skildrade också Gert Gelotte palestiniernas desperata situation på Västbanken i 4 mycket uppmärksammade artiklar i Göteborgsposten, som idag är väl värda att repetera i syfte att ytterligare fördjupa förståelsen för dagens händelseutveckling i Gaza.

”Kanske kan Israel en tid fungera som ett vitt Sydafrika i Mellanöstern. Men hur länge? Fem år? Tio år? ” frågade Gert Gelotte efter hemkomsten från ett segregerat Israel som gav associationer till ”vita” och ”svarta” med avgörande skillnad i villkor för livets överlevnad.

”Vi har inkompetenta ledare. Vårt land är delat. Israelerna tar det lugnt medan vi slåss inbördes. Det finns inga tecken på att israelerna vill göra något positivt.”
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=380909&ref=rss

”Det finns ingen plats för araber i Israel. Dom skall bo i arabiska länder. Det här landet är vår arvsrätt. Gud skapade hela världen. Det här lilla landet fick vi.
Och Leif Weissmans syn på palestinier ger inte stort utrymme för hopp:
– Araber är födda med terror, växer upp med terror och lever med terror.
Så vad säger man? Att åberopa mänskliga rättigheter hjälper inte stort mot en man som svarar med Gamla testamentets Gud. ”
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=380908

”En allt större andel av palestinierna tvingas leva på ”socialbidrag” från FN. Därmed bidrar vi alla indirekt till att finansiera den israeliska koloniseringen av Västbanken. Det är varken rätt eller fredsfrämjande.”
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=381715

”Där ser det ut som om Israel koloniserat sig förbi the point of no return.” ”Det går inte att fördöma palestinska terrordåd och samtidigt tolerera den lågintensiva terror som den israeliska regeringen låter gå ut över hela det palestinska folket.”
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=122&a=381940

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Om orsak och verkan i Palestinafrågan

  1. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Just nu talas och skrivs det mycket om behovet av en omedelbar vapenvila i Gaza. Och ur humanitär synvinkel är en sådan nödvändig. Men en vapenvila som bara innebär att Israel kan fortsätta ockupationen och koloniseringen av Västbanken samt blockaden av Gaza för inte Mellanöstern ett enda steg närmare fred.
    För att en fredsprocess värd namnet skall kunna inledas måste Israel utrymma alla bosättningar, lämna Västbanken till sista kvadratmetern och avbryta blockaden av Gaza.
    En palestinsk stat är således inte målet för en fredsprocess utan fredsprocessens startpunkt och absoluta förutsättning.
    Det brukar sägas att detta blir en bitter fred för båda parter. Det är inte sant. Det blir en bitter fred för Palestinierna, som får nöja sig med 22 procent av sitt forna hemland medan Israelerna får behålla 78 procent.
    Många israeler, inklusive Ehud Olmert, inser att Israel omöjligen kan få en bättre fred – och säger det också. Men samtidigt fortsätter förtrycket och koloniseringen av Palestina. Sionistiska extremister har så stort inflytande över israelisk politik att jag inte tror någon israelisk regering av egen kraft förmår utrymma ockuperad mark – om de nu verkligen vill det. Ibland undrar jag.
    Därför är det nödvändigt att omvärlden, främst USA, tvingar Israel att lämna Palestina. Israel kan inte fortsätta sin koloniseringspolitik en enda dag utan amerikanskt stöd.
    Jag hoppas att Barack Obama har kraften att genomföra vad jag tror han vet att han måste. Vi andra får göra det lilla vi kan – protestera och åtminstone vägra köpa israeliska varor. Står det Israel på apelsinerna kan de mycket väl vara odlade på stulen mark.
    Det vi gör gör vi för palestinierna men också för israelerna och oss själva. Allt hänger ihop. Fred mellan Palestina och Israel är en förutsättning för en fredlig utveckling i hela Mellanöstern. Och vi skall inte tro annat än att fortsatt krig och terror i Mellanöstern till sist kommer att drabba oss alla.

    Gert Gelotte

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Det är helt obegripligt att de Ö V E R L E V A N D E S barn och barnbarn nu sitter helt lugnt i TV studios i Israel och runt om i världen och totalt känslokallt kommenterar läget, samtidigt som bilder visas på döda och sårade palestinska barn som bärs bort efter Israeliska attacker.

    Det går bara inte att förstå.

    Eftervärldens dom kommer att bli hård och skoningslös. Med rätta.

    // Irène

  3. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Per Gahrton skriver mycket bra i SvD om palestiniernas utsatthet.

    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2268703.svd

    Gert Gelotte

  4. Elisabet Albertsson skriver:

    Jag håller med. – Per Gahrtons artikel i Svenska Dagbladet är verkligen mycket bra och informativ.
    Jag visste t ex inte att Sverige fortfarande har ett vapensamarbete med Israel.
    Jag tycker det är hemskt. Jag skäms.
    Varför kan inte EU sända skyddstrupper till Gaza för att skydda palestinierna när man beskyddar andra länders civilbefolkning? Hur kan vi utan att göra något bara se på när barn såras och dödas? Varför kan inte EU sätta press på Israel att följa det sedan länge rådande FN-beslutet om att lämna ockuperade områden? Så obegripligt att USA inte gör något. Så smärtsamt det är att veta att detta händer. Att veta att palestinierna i Gaza får leva som i ett fångläger, förödmjukade under tortyr. Vi kan inte göra så mycket mer än att protestera som Gert säger. Och bojkotta israeliska varor! En fredlig dialog är att be om samt att USA under ny president kommer att agera för freden.

    Elisabet
    peace please

  5. Irène Nordgren skriver:

    Elisabeth

    ”Så obegripligt att USA inte gör något.”

    Israel är en amerikansk ”koloni”. En sekulär ”koloni ”.

    Bosättare begår lagbrott och tar mark som de hävdar att de fått av en Gud de inte tror på.

    Det vi bevittnar i vår generation är bara toppen av ett 3000 årigt isberg.

    // Irène

  6. Mikael Friman skriver:

    Det är förvänande att läsa kommentarerna här på katolsk visions hemsida. Den antijudiska hatstämning som så tydligt reflekteras av den svenska mediavänstern återfinner vi också här. Så bör ju också resultatet bli efter all den kommunistiska proarabiska propaganda som präglat vårt land under så lång tid. Det märkliga är att ingen tycks ha funderat över om det är sanningen som levereras av våra mediamegafoner, eller om det möjligen kan vara så att det finns mera att säga om den tragiska konflikt som tillåts pågå i mellanöstern. Har Israel några rättigheter överhuvudtaget, kan man undra. Ska de tvingas acceptera dessa ständiga nålstick av den hatande Ismaels ättlingar. Förstår man inte att det här handlar om religion och religiösa andemakter som slåss i himlarymderna, men tar människor till hjälp för att realisera striden här på jorden. Gud, den som både judar och araber bekänner sig till, gav det här landet till Israel för länge sedan. Han kommer inte att ge det åt något annat folk, oavsett hur mycket världen än larmar och försöker motsätta sig hans ordningar och förordningar. Ismael kommer att ligga i strid med sina bröder, som det så klart uttrycks i bibeln, ända tills Jesus sätter sina fötter på Oljeberget i Jerusalem och utropar fred på jorden. Då kommer människorna att slipa sina spjut till plogbillar och ingen kommer att resa sig upp mpt Israel/ löfteslandet och försöka dra några historier om orättvisor eller ockuppationer. Guds Ord kommer att klargöra vad som gäller och har gällt sedan länge.

  7. Irène Nordgren skriver:

    Mikael

    ”Den antijudiska hatstämning som så tydligt reflekteras av den svenska mediavänstern återfinner vi också här.”

    Jag för min del avstår alltid att gå i dialog med någon som levererar schablonsvar dvs med de debattörer för vilka minsta kritik mot Israels regerings respektlösa politik mot Palestina per automatik blir synonymt med ”anti-judisk hatstämning”.

    // Irène

  8. Mikael,

    Jag finner inte tillstymmelsen här till hatstämning mot judar.
    Däremot tycker jag att du ska betänka vilken Gud det är som vill att israeler till vilket barns liv- pris… som helst… ska HA hela landet.
    Se på fåglarna sa Herren… kristendomens Gud.
    Just nu slaktas kvinnor och barn. Tror du på Kristi budskap?

    Historien om Ismael, son till den egyptiska kvinnan Hagar som flydde med Abraham från Egypten under troligen den monoteistiska Echnatonperioden och den rabiat possessiva Sarai med sin son… är en gåtfull och mycket viktig historia. Det är intressant att det var under Echnatonperioden och det veti 17 om judarnas ökenGud är så speciell egentligen.

    Tror det är bäst att inte läsa det hela som vore man en pappskalle.
    vänligen
    Agneta Sofiadotter

  9. Mikael,

    nu var jag lite menande oförskämd kanske… förlåt i såna fall… men jag blir arg.

    Och tillägg:
    Sjlvmorden bland unga renägare stiger för vart år. Det är kanske dax att de begär tillbaka inte bara sina trummor från Musee de l’homme i Paris eller sina skallar från universiteten (såsom judar med all rätt gjort) utan att de liksom judar hävdar att Norrland är ett heligt land för dem och att deras seitor är likvärdiga profetgravar i det heliga landet.
    Alltså de kräver tillbaka sitt land från c:a Sundsvall och uppåt. Jag menar hur länge har svenskarna ockuperat deras land? 600 år? Och hur länge har palestinierna i såna fall ockuperat Israel?

    Bara som exempel. Det finns ju USA och indianer ….

    andemakter som strider????

  10. Mikael Friman skriver:

    Vi har religionsfrihet ännu i vårt land och tillåts därför att bilda vår egen uppfattning om verkligheten. Jag tar mig för att utnyttja mina medborgerliga rättigheter härvidlag. När det gäller den senaste utvecklingen av konflikten i mellanöstern så hamnar ansvaret för palestiniernas del den här gången på Hamas. De representerar den demokratiskt valda regeringen för Gazamedborgarna. Det är till dem som gazaiterna ska hänvända sig och rikta sina krav, de är nämligen ansvariga enligt alla konventioner för sitt folks väl och ve. Vad vi kan se efter deras tid vid regeringsmakten är att de inte klarat av sin uppgift på något rimligt sätt. De har utsatt sina medborgare för enorma risker, genom att integrera de mitlitära anfallsvapnen mitt ibland sina medborgare. Detta borde varje sunt tänkande människa enkelt kunna förstå är totalt livsfarligt för alla inblandade. Ett argument som inte tycks haft någon avgörande betydelse när man beslutat att handla på det här sättet. Vi kan också se att Hamas är helt oförmögna att skapa ett fungerande samhälle och en fungerande ekonomi för sina medborgare och borde bara av den orsaken avsättas av världssamfundet, eller åtminstone av sina egna medborgare. Istället skyller man ifrån sig helt och hållet på sin fiende och vägrar helt att ta eget ansvar. Man riktar alla krav och förväntningar till sina svurna fiender. Vad slags vett och sans kan anses ligga bakom ett sådant agerande. Om man som nationalstat på allvar vill skapa ett lugnt och tryggt samhälle åt sina medborgare kanske det första man borde göra är att söka leva i fred med sina närmaste grannar, eller ska Hamas få ett exklussivt fribrev från denna goda regel av världssamfundet, som undantaget vilket bekräftar regeln. Jag finner inget förnuft bakom den palestinska samhällsidén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *