”Det är rysk roulette – inte demokrati”

Midsommarnattsmardrömmen  nu övergått i eftertankens kranka blekhet ………..som professor Kenneth Rogoff  illustrerar i en lysande bra artikel som översatts  i  Sydsvenskan

Kenneth Rogoff är professor i ekonomi och socialpolitik vid Harvarduniversitetet. Han har varit chefekonom vid Internationella valutafonden samt internationell stormästare i schack.

”Dårskapen när det gäller brexit ligger i beslutet om enkel majoritet.”

”Den verkliga dårskapen med folkomröstningen i Storbritannien var inte att de brittiska ledarna vågade be folket väga fördelarna med EU-medlemskapet mot det migrationstryck det för med sig.
Dårskapen ligger i beslutet om enkel majoritet, det vill säga den absurt låga mängd röster det i verkligheten krävdes för att få Storbritannien lämna EU. Sju av tio, 70 procent, av de röstberättigade brydde sig om att rösta, vilket innebär att brexit kunde vinna med 36 procent av alla röstberättigades röster. Det är rysk roulette – inte demokrati.
Ett beslut med enorma konsekvenser, mycket mer omfattande än en ändring i konstitutionen, har alltså kunnat fattas utan eftertanke, ångervecka eller ett ramverk som motsvarar allvaret i omröstningen.”

http://www.sydsvenskan.se/2016-06-27/darskapen-nar-det-galler-brexit-ligger-i-beslutet-om-enkel-majoritet

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på ”Det är rysk roulette – inte demokrati”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    Jag tycker Kenneth Rogoff har rätt så tillvida att det bör krävas annat än enkel majoritet vid ett tillfälle för att i grunden ändra förutsättningarna för ett lands framtid. Exempelvis kräven en grundlagsändring i Sverige två riksdagsbelut med mellanliggande riksdagsval. Det ger väljarna tid att tänka efter. Men nu är Brexit beslutat med de regler som gällde och gäller och lagt kort ligger.
    Jag kan bara se en demokratiskt hållbar utväg för Storbritannien och det är ett nyval till parlamentet där varje valkrets kan ha kandidater som vill stanna respektive lämna EU. Detta oberoende av vilket parti de tillhör. Därefter kan parlamentet fatta det slutliga beslutet.
    Men jag tror tyvärr att Storbritannien har passerat Rubicon.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *