Sju män och sex kvinnor utreder diakonat för kvinnor

Vänner,

påven har nu infriat sitt löfte att låta en kommission granska förutsättningarna för kvinnliga diakoner. Kommissionen skall särskilt undersöka kvinnors roll i den tidiga kyrkan.

http://www.news.va/en/news/pope-institutes-commission-to-study-the-diaconate

I kommissionen sitter sju män, inklusive ordföranden, samt sex kvinnor. Med reservation för att jag inte är hundraprocentigt säker på terminologin ser kommissionen ut så här:

Ordförande.

troskongregationens sekreterare ärkebiskop Luis Francisco Ladaria Ferrer, S.J.

Medlemmar.

Nuria Calduch‑Benages, M.H.S.F.N, medlem av den påvliga bibelkommissionen.

Professor Francesca Cocchini från institutet för patristik vid Augustinianum, Rome.

Piero Coda, rektor för universitetsinstitutet Sophia, Loppiano och medlem av den internationella teologikommissionen.

Robert Dodaro, O.S.A., Professor i patristik och rektor för det patristiska institutet Augustinianum, Rom.

Santiago Madrigal Terrazas, S.J., professor i eklesiologi vid det påvliga universitetet Comissas, Madrid.

Mary Melone, S.F.A., rekotor för påvliga universitetet Antonianum, Rom.

Karl‑Heinz Menke, professor emeritus i dogmatisk teologi vid universitetet i Bonn och medlem av den internationella teologikommissionen.

Aimable Musoni, S.D.B., professor i eklesiologi på påvliga salesianuniversitetet, Rom.

Bernard Pottier, S.J., professor vid institutet för teologiska studier, Bryssel och medlem av internationella teologikommissionen.

Prof. Marianne Schlosser, professor i teologi vid universitetet i Wien och medlem av internationella teologikommissionen.

Prof. Michelina Tenace, professor i fundamentalteologi vid påvliga Gregorianauniversitetet, Rom.

Prof. Phyllis Zagano, professor vid  Hofstrauniversitetet, Hempstead, New York.

Phyllis Zagano är en välkänd förespråkare för kvinnliga diakoner. Vad övriga medlemmar står för i denna fråga känner jag inte till. Men det kanske du som läser gör. I så fall tycker jag du skall berätta detta i en kommentar.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 svar på Sju män och sex kvinnor utreder diakonat för kvinnor

  1. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    Signum skriver om kommittén:
    http://signum.se/paven-tillsatter-en-kommission-for-att-studera-kvinnligt-diakonat/
    Artikeln i Signum avslutas på följande sätt:
    Det finns skäl att här citera påven i en utförlig artikel i jesuiternas tidskrift America. ”För mig är det är det viktigt att betona att vad kvinnor gör är inte så viktigt som att vad de tänker. Kvinnor tänker annorlunda än män. Man kan inte fatta goda och vettiga beslut utan att lyssna på kvinnorna. Ibland i Buenos Aires, när jag hade möte med mina rådgivare, brukade jag lyssna på vad de hade att säga och kallade sedan in några kvinnor, som såg frågorna i en helt annan belysning. Detta berikade oss och resultatet blev utomordentligt fruktbart. […] Jag brukar säga att kyrkan är en kvinna, kyrkan är ”hon”. Och hon är ingen gammal ungmö. Hon är vigd vid sin make Jesus Kristus. Tänk på det.”

    Skall man skratta, gråta eller förtvivla över denna påvliga pinsamhet? Franciskus berömmer sig alltså över att han ibland väljer att lyssna på kvinnor. Därifrån är det ett mycket långt steg till insikten att kvinnor, därför att de är människor, har rätt till samma möjligheter som män.

    I en artikel i de amerikanska jesuiternas tidskrift America från 2003 skriver en av kommissionsmelemmarna, Phyllis Zagano, om kyrkans förhållande till kvinnliga diakoner på ett utomordentligt klarläggande sätt:
    ”There are stronger arguments from Scripture, history, tradition and theology that women may be ordained deacons than that women may not be ordained deacons. Women have continually served the church in diaconal ministry, whether ordained to such service or not. The ordained ministry of service by women is necessary to the church—that is, to both the people of God and the hierarchy. As a result, the ordination of women to the diaconate is possible.”
    http://americamagazine.org/issue/422/article/catholic-women-deacons

    Gert

  2. Rebellas andra skriver:

    Jag vet ingenting om personerna ifråga, men här någon som nätresearchat (ungefär som du, kanske) och beskriver sina resultat något mer detaljerat.
    http://www.praytellblog.com/index.php/2016/08/02/whos-on-the-vatican-commission-to-study-women-deacons/

  3. Gert Gelotte skriver:

    Tack för researchen Rebella!
    Att kommissionen innehåller sex kvinnor varav några är uttalade förespråkare för kvinnliga diakoner, Phyllis Zagano och, förmodar jag, Mary Melone inger viss optimism även om det är enklare att vara pessimist. https://www.ncronline.org/blogs/ncr-today/deacons-commission-grand-jury-nowhere
    Resultatet tycks i varje fall inte vara formulerat från början. Beträffande Mary Melone så gäller att hon som första kvinnliga rektor för ett påvligt universitet måste träda försiktigt i Vatikanens korridorer och välja sina ord med omsorg. Men en bekant till mig som lyssnat på henne drar slutsatsen att hon kommer att stå på reformsidan. Vi får se.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *