Läser att Annika Borg i efterdyningarna till det fasansfulla mordet på en katolsk präst dragit igång ett ”korståg”  på Facebook   tillsammans med Johanna Andersson och Helena Edlund.  Facebookgruppen Mitt Kors uppmanas att ikläda sig kors och skicka in bildbevis.

https://kristenopinion.wordpress.com/

Kristna uppmanas bära kors

Initiativtagaren Annika Borg: Helt absurt

Läser på Kristen Opinion

”De som tillber och tillhör Kristus förnedras och förföljs. Attacker mot kyrkor i Europa och Sverige har skett tidigare. Synagogor har en ständig hotbild mot sig och har utsatts för attentat. ”

https://kristenopinion.wordpress.com/2016/07/26/varldens-kristna-ar-under-attack/

Så sant som det är sagt. Men varför nämns vid sidan om att kyrkor utsatts för attack också  synagogor ?  För att tydliggöra –  varför nämns i så fall  inte också moskéer ?  Svaret på den frågan ger ledtrådar till Annika Borgs nystartade korståg.

Det luktar heligt krig.

Vad som är ”osmakligt och upprörande” varierar här i världen.

Om chefredaktören för Stockholms katolska Stifts tidskrift Katolskt Magasin tar sig frihet att skriva

”Det är både osmakligt och upprörande att representanter för landets största samfund ser korset som en provokation.”

http://www.katolsktmagasin.se/2016/08/03/upprorande-budskap-fran-svenskkyrkliga-representanter/

Så tar jag mig frihet att skriva   att ”det är både osmakligt och upprörande”  med en chefredaktör för Katolskt Magasin  med så  enögda tyckanden och åsikter som Bitte Assarmos ensidiga ställningstaganden.

Skulle det finnas ett flertal olika katolska tidskrifter i Stockholms katolska Stift utifrån  olika kyrkliga positioneringar skulle det vara en annan sak. Men om ett land med så få katoliker som Sverige bara tycks ha  råd att hålla sig med en enda katolsk tidskrift så finner jag det ”osmakligt och upprörande” med en chefredaktör som ensidigt positionerar sig på en sida i den svenska tvärkyrkliga alliansbildningen.

Assarmo skriver

”Gunnar Sjöbergs och Anna-Karin Hammars budskap är att muslimer är så intoleranta att de inte klarar av att se kristna bära kors.”

Jag tar mig också frihet att skriva  att detta  inte enbart är ”osmakligt och upprörande” utan dessutom en enfaldig slutsats.

Men Assarmos ställningstagande blir inte bara upprörande, osmakligt och enfaldigt utan även sorgligt och  också direkt farligt då hon lyfter fram en representant för katolsk extremhöger i USA  prästen George Rutler och dennes åsikter.

”F Rutler, som är kyrkoherde i St Michaels katolska församling i Hells Kitchen, New York, menar att ett pacifistiskt förhållningssätt gentemot terror är omoraliskt och går stick i stäv med varje kristen människas plikt att försvara sig själv och andra mot hat och aggressioner.”

http://www.katolsktmagasin.se/2016/08/01/fr-george-rutler-sjalvforsvar-ar-en-rattighet-och-en-plikt/

Detta istället för att lyfta fram ”hur religionerna står tillsammans mot terrorism”

Tillsammans mot terrorn – Muslimer och kristna samlades i … – Tv4

// Irène

PS  Det är inte vilken präst som helst som blir hyllad i Dispatch International

Dispatch International | Helena Edlund