Annika Borgs korståg – det luktar heligt krig

Läser att Annika Borg i efterdyningarna till det fasansfulla mordet på en katolsk präst dragit igång ett ”korståg”  på Facebook   tillsammans med Johanna Andersson och Helena Edlund.  Facebookgruppen Mitt Kors uppmanas att ikläda sig kors och skicka in bildbevis.

https://kristenopinion.wordpress.com/

Kristna uppmanas bära kors

Initiativtagaren Annika Borg: Helt absurt

Läser på Kristen Opinion

”De som tillber och tillhör Kristus förnedras och förföljs. Attacker mot kyrkor i Europa och Sverige har skett tidigare. Synagogor har en ständig hotbild mot sig och har utsatts för attentat. ”

https://kristenopinion.wordpress.com/2016/07/26/varldens-kristna-ar-under-attack/

Så sant som det är sagt. Men varför nämns vid sidan om att kyrkor utsatts för attack också  synagogor ?  För att tydliggöra –  varför nämns i så fall  inte också moskéer ?  Svaret på den frågan ger ledtrådar till Annika Borgs nystartade korståg.

Det luktar heligt krig.

Vad som är ”osmakligt och upprörande” varierar här i världen.

Om chefredaktören för Stockholms katolska Stifts tidskrift Katolskt Magasin tar sig frihet att skriva

”Det är både osmakligt och upprörande att representanter för landets största samfund ser korset som en provokation.”

http://www.katolsktmagasin.se/2016/08/03/upprorande-budskap-fran-svenskkyrkliga-representanter/

Så tar jag mig frihet att skriva   att ”det är både osmakligt och upprörande”  med en chefredaktör för Katolskt Magasin  med så  enögda tyckanden och åsikter som Bitte Assarmos ensidiga ställningstaganden.

Skulle det finnas ett flertal olika katolska tidskrifter i Stockholms katolska Stift utifrån  olika kyrkliga positioneringar skulle det vara en annan sak. Men om ett land med så få katoliker som Sverige bara tycks ha  råd att hålla sig med en enda katolsk tidskrift så finner jag det ”osmakligt och upprörande” med en chefredaktör som ensidigt positionerar sig på en sida i den svenska tvärkyrkliga alliansbildningen.

Assarmo skriver

”Gunnar Sjöbergs och Anna-Karin Hammars budskap är att muslimer är så intoleranta att de inte klarar av att se kristna bära kors.”

Jag tar mig också frihet att skriva  att detta  inte enbart är ”osmakligt och upprörande” utan dessutom en enfaldig slutsats.

Men Assarmos ställningstagande blir inte bara upprörande, osmakligt och enfaldigt utan även sorgligt och  också direkt farligt då hon lyfter fram en representant för katolsk extremhöger i USA  prästen George Rutler och dennes åsikter.

”F Rutler, som är kyrkoherde i St Michaels katolska församling i Hells Kitchen, New York, menar att ett pacifistiskt förhållningssätt gentemot terror är omoraliskt och går stick i stäv med varje kristen människas plikt att försvara sig själv och andra mot hat och aggressioner.”

http://www.katolsktmagasin.se/2016/08/01/fr-george-rutler-sjalvforsvar-ar-en-rattighet-och-en-plikt/

Detta istället för att lyfta fram ”hur religionerna står tillsammans mot terrorism”

Tillsammans mot terrorn – Muslimer och kristna samlades i … – Tv4

// Irène

PS  Det är inte vilken präst som helst som blir hyllad i Dispatch International

Dispatch International | Helena Edlund

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

7 svar på Annika Borgs korståg – det luktar heligt krig

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Irene,
    Vi kämpar ju båda för yttrandefrihet i Katolska kyrkan. En kultur där oliktänkande förtalas, blir utfrusna och när så är möjligt skräms till tystnad är förskräckligt att leva i.
    Samtidigt är ju det fullständigt gränslösa beteendet hos en del svenskkyrkliga helt oacceptabelt.

    Ska ärkebiskopen använda piskan som i Katolska kyrkan?!

    Kanske behöver man gå fram på flera vägar. Dels bemöta i sak, t.ex. varför skulle vissa offer för terrorister vara mer värda än andra. Kyrkor och synagogor mer skändade än en moské? Som du tar som exempel.

    Jag tror också att det behövs en diskussion om varför dessa attacker mot Svenska kyrkans ledning kommer nu? Varför vissa ser det som en självklarhet att de ska diktera villkoren för uttalanden mm.
    Anneli

  2. Pingback: Viktigare än någonsin att ”bara” bry sig om människor | Annelis blogg

  3. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    Jag har burit kors hela livet -numera till och med 2 kors- men därifrån till att gå med i Facebookgruppen Mitt Kors och skicka in bild är mig totalt främmande.

    Till detta kommer att det för mig är 3 tvivelaktiga kvinnor som arrangerar det hela som i det nuvarande känsliga läget för mig får det att lukta korståg och heligt krig med tanke på just dessa 3 kvinnors tidigare inlägg i debatten mellan Abrahams Barn.

    Nu har även Åke Bonnier gett sig in i debatten men jag har svårt att tänka mig att han skickar in kort på sig själv med kors till Annika Borg & Co …….

    http://blogg.svenskakyrkan.se/akebonnier/2016/08/05/det-utmanande-korset/

    Assarmo lanserar prästen George Rutler i Katolskt Magasin men den som inte delar hennes preferenser har ingen talan i Husbondens Röst……..

    // Irène

  4. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    det är väl ett tjatigt påpekande men det helt överväldigande flertalet av islamistiska terroristers offer är muslimer.
    Sen bör Bitte Assarmo tänka sig för innan hon påstår att korset står för ”ljus och kärlek”. I bästa fall är det så. Men korset har stått för mycket annat också. För muslimer står det för korståg och kolonialism.
    Och om vi överhuvud taget skall diskutera våldbenägna religioner i stället för väldsbenägna människor, så ligger vi kristna illa till.
    Om vi för enkelhetens skull håller oss till 1900-talet så var det kristna som startade första världskriget, kristna, i samma betydelse som vi idag kallar IS för islam) som startade andra världskriget oh kristna som fällde de båda atombomberna över Japan.

    Gert

  5. Agneta Sofiadotter skriver:

    Bra sagt, Gert!

    Innan de kristna inser detta kan ingen religionsfred bli verklighet. Med tillägget att judendom aldrig fört korståg mot kristna och heller aldrig gjort det mot muslimer innan staten Israel uppstod och startade krig mot palestinier ….staten Israel uppstod tack vare de kristna.

    Summa summarum: de kristna axlar det största ansvaret och bär den största skulden.

    Agneta (som nu bär Davidsstjärna med kors i mitten)

  6. Olov Sandegård skriver:

    Ja, det luktar korståg lång väg. När man tittar närmare på kommentarsfälten till debattinlägg i tidningen Dagen och andra liknande sammanhang framstår det tydligt att det inom dagens svenska kristenhet finns två tydligt framträdande falanger. Dels en falang präglad av vad jag skulle vilja kalla korsfararmentalitet. Denna gruppering vill gå till skoningslös attack mot främst muslimsk tro, som man inte ens är beredd att erkänna som en seriös trosåskådning, utan rätt och slätt betecknar som en ”våldsideologi” jämförbar med nazism och kommunism, men också alla, som inte är beredda att i ord tydligt uttrycka att den s.k. ”klassiskt” kristna vägen är den ENDA vägen till Gud/Frälsning. Den andra falangen utgörs av personer, som uttrycker sig mer ödmjukt, och stillsamt förklarar att även personer som slår sig för bröstet och med stora ord kallar sig kristna, inte alltid är särskilt kristna i praktiken. Denna senare falang vill också särskilt understryka Kristus-ord som betonar vikten av att inte döma, att inte dela upp samhället/världen i vi-och-dom etc. Hatobjekt för den första falangen är ärkebiskopen, biskopen Eva Brunne och i växande utsträckning nu också biskop Åke Bonnier samt hela den s.k. ”politiskt korrekta” ledningen för Sv. Kyrkan. I korståget mot islam och ”liberalteologerna” (som korsfararna använder som samlingsbegrepp på den andra falangens företrädare) deltar även några nyomvända före detta muslimer, som instämmer i kritiken av Islam. I vilken utsträckning dessa senare varit verkligt praktiserande muslimer är dock mycket oklart.

  7. Pingback: Visad medkänsla inom en grupp eller familj är inte ett angrepp på utomstående | Rebellas andra

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *