Var rädd om korset!

Vänner,

alla religiösa symboler kan brukas och missbrukas. Alltså även korset.

Det kan användas som en bekännelse – men det är inte självklart till vad. Kristendomen är som bekant ingen åsiktsgemenskap.

Det kan användas som revirmarkör – du hör till oss men inte du.

Det kan användas som fälttecken – in hoc signo vincit!

Ett kors om halsen kan betyda ingenting eller allt – ett smycke vilket som helst eller en trosbekännelse.

Korset sägs stå för Guds självutgivande kärlek till mänskligheten – i så fall även till terrorister, såväl kristna som av annan bekännelse.

Korset syfte är universellt, följaktligen bör det användas så. Men inte för korståg och kolonialism.

Vi sviker korset om vi använder det för att markera vår samhörighet mot andra. Särskilt om dessa andra i sin tur missbrukar andra religiösa symboler.

Med religiösa symboler kan man hetsa människor mot varandra. Det har hänt förr med fruktansvärt resultat. Alltså borde vi ha lärt oss att använda korset med eftertanke, försiktighet och omtanke. Andra bör göra likadant, men korset är vårt ansvar.

Jag tycker det är självklart att vi skall göra motstånd mot islamistisk extremism, men inte därför att de kallar sig muslimer och i någon mening är det, utan därför att de är terrorister och inte därför att vi är kristna utan därför att vi är människor. I den kampen är korset en sällsynt illa vald symbol.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Var rädd om korset!

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Jag håller med dig.
    Nu har personerna bakom ”Mitt kors” lyckats bra med att formulera syftet så att det vid första anblicken ser oförargligt ut. Fast jag har en känsla av att alla misstänker att det inte är det.

    Kanske kan deras initiativ leda till till något gott och jag tänker mig då i första hand en diskussion om vad korset som symbol egentligen innebär. Du räknar upp olika varnande exempel ur historien. Är det vad den här gruppen lägger in i ordet, eller är det något annat? Vad vill vi att korset ska stå för? Du skriver Guds självutgivande kärlek till människorna. Men använde Jesus själv korset som symbol, de första kristna använde det väl inte? Det finns faktiskt mycket att reflektera över.

    I vårt individualistiska samhälle är det nog för övrigt inte så konstigt att gruppens motto blev ”Mitt kors”. Kanske är deras tro inte djupare än så, man lägger upp en bild på ett smycke eller prydnadsföremål?
    Anneli

  2. Pingback: Visad medkänsla inom en grupp eller familj är inte ett angrepp på utomstående. (inkl. länksamling) | Rebellas andra

  3. Claes-Bertil Ytterberg skriver:

    Tack för dessa kloka tankar! Eftertänksamhet och sans tycks inte ha så stort utrymme i denna fråga!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *