Splittrade kristna i en splittrad värld

Innan vi visste utgången av presidentvalet i USA skrev jag nedanstående inlägg i dagens DAGEN om katolska kyrkans motstånd mot kvinnliga präster och katolska ledarskribenters i Stockholms katolska Stift motstånd mot ekumenik och svenska kyrkan – något som en dag som denna framstår ännu mer sorgligt mot bakgrund vad som nu hotar världen.

”Trotsa tyngdlagen, katolska kyrkan

Ser vi på nattvard som ”färdkost på vägen” eller belöning när organisatorisk enhet uppnåtts?”

”Nu gäller det att först enas om ”synlig enhet”. Enhet i mångfald med påven eller under honom? Ska dopet räcka eller måste lutheraner först även låta ”omskära sig” för gemensamt eukaristifirande? Vilar kyrkan på påven eller på Kristus? Ser vi på nattvard som ”färdkost på vägen” eller belöning när organisatorisk enhet uppnåtts (något som aldrig kommer att hinnas med före nästa istid)?”

Som katolik konstaterar jag med sorg att ledarskribenterna i katolska media inte direkt jublar av glädje över steget närmare enhet.”

http://www.dagen.se/debatt/trotsa-tyngdlagen-katolska-kyrkan-1.802273

// Irène

PS Att dåligt utbildade nationalistiskt lagda importerade katolska präster i Stockholms katolska stift inte gillar svenska kyrkan, inte gillar ekumenik…..men när välutbildade jesuiter typ Philip Geister SJ låter likadant och beskriver svenska kyrkan ”med försvagat självförtroende och ett motsvarande uppblåst ego” ……..Den som sare han vare………

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Splittrade kristna i en splittrad värld

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Irene,
    Tänk om katolska kunde ägna sig åt sitt eget samfund och strunta i andras? Precis som svenskkyrkliga präster gör.
    Men det är förstås en tuffare uppgift med tanke hur situationen ser ut i Katolska kyrkan med alla skandaler, olika intressegrupper, prästbrist och här i landet rent allmänt bristande resurser.
    En av de största vinsterna med att gå tillbaka till Svenska kyrkan är att slippa gnället på omvärlden.
    Anneli

  2. Irène Nordgren skriver:

    Ja Anneli tänk om all nitisk katolsk expertis skulle börja rannsaka sin egen kyrka med samma flit som de rannsakar andra kyrkor och samfund eller det sekulära samhället. Tänk om katolsk hierarki skulle börja ställa samma krav på rättvisa, samvetsfrihet, subsidiaritetsprincip mm inomkatolskt som de ställer på det civila samhället……tänk om ……

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *