Kardinalerna – Carlo Caffarra – ärkebiskop emeritus i Bologna, Raymond Burke (Malteserorden) samt Walter Brandmüller och Joachim Meisner från Tyskland har undertecknat ett gemensamt brev till Franciskus som offentliggjorts och i vilket de kräver svar på 5 frågor utifrån påvens Apostoliska Exhortation Amoris Laetitia.

Kardinalerna säger sig skriva i ”an act of justice and charity” i syfte att ”skingra oklarheter” samtidigt som brevet är skrivet i en utmanande ton och i vilket de 4 kardinalerna ställer Franciskus dokument mot vissa dokument skrivna av hans föregångare Johannes Paulus II och Benedikt XVI.

Vidare uppges att brevet ursprungligen var adresserat till påven och prefekten för Troskongregationen kardinal Müller – men då inget svar erhölls togs beslutet om offentliggörande.

Det är extremt ovanligt att ett offentliggörande av en sådan öppen utmaning görs mot en katolsk påve av några av påvens kardinaler som vanligtvis agerar som hans försvarare.

https://www.ncronline.org/blogs/ncr-today/four-cardinals-openly-challenge-francis-over-amoris-laetitia

Brevet publicerat här

http://www.ncregister.com/blog/edward-pentin/full-text-and-explanatory-notes-of-cardinals-questions-on-amoris-laetitia

ORF

http://religion.orf.at/stories/2808793/

// Irène

PS Åsiktspolariseringen inom katolska kyrkan – inte bara i familjefrågor- går från topp till tå skulle man kunna säga. Svenska katolska media och Stiftet ligger lågt för säkerhets skull…..

Kort sammanfattning av Amoris Laetitia på svenska
http://www.katolskakyrkan.se/media/2071/amoris-laetitia-se-sammanfattning.pdf