Min novemberkrönika i Dagens Seglora

”Livsmodshelgens röda tråd”

Helle Klein presenterar Jayne Svenungsson

Kyrkoherde Carl Dahlbäck från Fisksätra församling med människor från 130 olika länder som talar ett 50-tal olika språk.

Anders Kompass

””Livsmod” var helgens välbehövliga tema när Seglora Smedja 11-13 november bjöd in till årets Befriande Teologiskt Forum. Några dagar dessförinnan hade världen fått bevittna valet av en presidentkandidat i USA som röstats fram utifrån att ha kampanjat om intolerans, rasism och sexism. Utifrån en kampanj som öppet hotat att devalvera människovärdet och som oförblommerat skisserat en politik som utgår från en övertygelse att människors värde varierar beroende på omständigheter som har att göra med ekonomisk status, religion, ras, kultur, härkomst, nationalitet och medborgarskap. Ett absolut människovärde växlas om till ett marknadsvärde varierande av växlingskurs med extremt dålig kurs på t ex mexikanare.”

”Om ”Maryammoskén i Köpenhamn – institutionaliseringen av muslimsk feminism ” berättade den kvinnliga 42-åriga imamen och 4-barnsmamman Sherin Khankan som tillsammans med ytterligare en kvinnlig imam – Saliha Marie Fetteh – i februari i år öppnade den första kvinnliga moskén i Skandinavien, där kvinnor håller fredagsbön för enbart kvinnor, men där män också är välkomna på alla andra tider. Om något gav livsmod så var det Sherin Khankans vittnesmål och förkunnelse om sitt liv som kvinnlig imam i vårt grannland.”

sherin khankan

http://dagensseglora.se/2016/11/16/livsmodshelgens-roda-trad/

// Irène