Eva Winiarski var med och stöttade Roy Bourgeois

(Roy Bourgeois i gröna jackan )

KV  USA korre  Eva Winiarski  var med i Washington DC när Roy Bourgeois igår 8 april offentligt manifesterade sitt fortsatta stöd för kvinnliga präster.

Här kommer hennes ögonvittnesskildring

**************************************************************************

Vi var kanske hundra kvinnor och män i alla åldrar, däribland några katolska kvinnliga präster, som tillsammans med Father Roy Bourgeois, samlades i regnet utanför Vatikanens ambassad i Washington DC på fredag eftermiddag. Efter en inledande bön ställde vi oss på en lång färgstark rad utmed gatan, med plakat som önskade ”Women Ordinations” i stället för ”Excommunication”. Eftermiddagen var kall och grå, men värmdes upp av det för mig överraskande stöd som många av de förbifarande bilarna på den hårt trafikerade Massachusetts Avenue ljudligt signalerade. Efter manifestationen på led samlades vi alla kring Fader Roy Bourgeois som läste upp det brev han skrivit till Maryknolls Superior, General Fr Edward Dougherty.

Fader Bourgeois budskap till General Dougherty och till Vatikanen var att han stod fast vid att kyrkan gör sig skyldig till sexism, en lika stor synd som rasism, då den exkluderar kvinnor från att bli präster. Fader Bourgeois, med rötter i apartheidtidens Lousiana, frågade sig hur hans överordnade kunde tro att det var möjligt för honom att göra avkall på sitt samvetes röst; på en övertygelse förankrad i hans tro? Han betonade att det inte finns någon annan väg att följa än samvetets väg; ett samvete rotat i tron på en kärleksfull och rättvis Gud. Ibland är beslut fattade ur en övertygelse mycket svåra att följa; för Fader Bourgeois innebär det att han nu stöts ut ur den kyrka han tjänat i 44 år, och han tvingas lämna Maryknoll, det brödraskap som varit hans familj lika länge. Det är ett ofattbart stort offer, men som fader Bourgeois sa; när vi följer vårt samvetes röst, kärlekens väg – går vi i Jesu fotspår och när det leder till korset så omfamnar vi det.

Fader Bourgeois som fick sin kallelse då han mötte krigets fasor i Vietnam har i hela sitt liv arbetat för social rättvisa, och mot våld och övergrepp. Mest känd är han kanske för sina insatser för Latinamerikas fattiga befolkning, och för att ha tagit initiativ till människorättsorganisationen The School of the Americas (SOA) Watch . Han blir nu – om inget mirakel inträffar – exkommunicerad för sin övertygelse att kyrkans institutionaliserade sexism handlar om makt och ingenting annat än makt. I brevet som finns i sin helhet på länken nedan, skriver han att sexism är en synd, och hur mycket man än försöker att rättfärdiga  kyrkans diskriminering av kvinnor så är inte diskriminering Guds väg. Det är maktens väg och i den klerikala katolska prästkultur som kyrkan har idag utgör kvinnliga prästordinationer ett hot mot de manliga maktstrukturerna.

Fader Bourgeois följer sitt samvetes röst och när han gör det är det i enlighet med kyrkans lära. Dåvarande ärkebiskopen Joseph Ratzinger, kommenterade 1968 det Andra Vatikankonciliets dokument Gaudium et Spes där vår nuvarande påve säger: ” Över påven… står ändå var och ens eget samvete, vilket måste följas före allt annat, om det är nödvändigt måste det följas till och med då det strider mot kyrkans auktoritet.”

Avslutningsvis gick Fader Bourgeois tillsammans med representanter för The Women’s Ordination Conference och Call to Action in på Vatikanens ambassad för att överlämna Fader Bourgeois ställningstagande tillsammans med de mer än sextusen namnunderskrifter som samlats in till stöd för Roy Bourgeois de senaste dagarna. De tre fick emellertid vända i dörren; Vatikanens ambassaden släppte av säkerhetsskäl inte in dem…

Nedan finns länk till hela Fader Roy Bourgeois brev till sin Superior

http://www.womensordination.org/content/view/345/

Eva Winiarski

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Eva Winiarski var med och stöttade Roy Bourgeois

 1. Irene Nordgren skriver:

  Tack Eva

  Du har varit med om något historiskt som du kan berätta om för dina barnbarn när de är vuxna.
  De kommer inte att tro sina öron att deras mormor varit med och demonstrerat för kvinnliga präster.

  Vad är det för märkvärdigt med kvinnliga präster ……….

  // Irène

 2. Anneli Magnusson skriver:

  Eva, tack från mig också! Det måste varit fantastiskt att få vara med vid ett sådant tillfälle.
  Människor som verkligen följer sitt samvete och därmed går Jesu fotspår berör och påverkar omgivningen. Roy Bourgeois och flera andras offer kommer inte att vara förgäves, det behöver man inte vara någon profet för att kunna förutspå.
  Den tilliten som han och kanske ännu mer de kvinnor som vigts till präster visar, är tecken på en stark tro.
  /Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *