”Ickevåld som fredspolitik”

”Påven Franciskus budskap för världsböndagen för fred 1 januari 2017 har som tema ”ickevåld som fredspolitik”. Bland annat läser vi ”En fullödig ekologi består också av dagliga enkla handlingar som bryter med våldets, exploateringens och själviskhetens logik.” Att agera som en Saligprisningarnas människa handlar om ”en vilja att utan omsvep bemöta konflikten, att lösa den och att göra den till en länk i en ny process.” Och ”spänningar och motsättningar kan leda till en mångskiftande och livgivande enhet om de bemöts konstruktivt och med ickevåld.”

http://www.justitiaetpax.se/viewNavMenu.do?menuID=39

För mer information kontakta:
Sr Madeleine Fredell OP
Generalsekreterare
Justitia et Pax
Kommissionen för Rättvisa och Fred i Stockholms Katolska Stift
Johannes Paulus II:s Pastoralcentrum
Box 2150
103 14 Stockholm
tel: 08 – 50 557 680 eller 070 – 54 52 144
justitia.pax@katolskakyrkan.se
www.justitiaetpax.se

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Ickevåld som fredspolitik”

  1. Irène Nordgren skriver:

    Jag gillar och uppskattar på många sätt påve Franciskus och hans trovärdiga engagemang för FRED och RÄTTVISA.

    Men jag tror den klerikala kyrkliga maktstruktur Franciskus ärvde och som är inbyggd i Heliga Stolen / Vatikanstaten är för jordiskt korrumperad för att lyckas uppnå FRED och RÄTTVISA av mer himmelsk karaktär.

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    det är alltid lättare att vara principiell än personlig, det är alltid lättare att lösa andras problem än egna och det är alltid lättare att reformera andra än sig själv.
    Fred och rättvisa är självklart allas angelägenhet, alltså även kyrkans och påvens. Men att ägna sig åt världsproblemen i stället för att lösa de egna problem, man har både ansvar för och möjlighet att lösa, är en form av flykt.
    Påvens ovilja att ta sig an diskrimineringen av kvinnor i kyrkan gör det svårt att ta honom riktigt på allvar i andra moralfrågor. Men andra ord. Vill man kritisera grannens trappstädning är det klokt att kolla tillståndet i den egna trappan först.

    Gert

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *