Glädjande inhemska ekumeniska nyheter inför året 2017

Sydsvenskan 30 dec 2016

”Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas katolska församling, och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand pratade om den gemensamma kvällsbönen när de träffades i S:t Thomas katolska kyrka på fredagseftermiddagen.Bild: Sandra Henningsson”

”Vem var det som kom på idén om gemensamma kvällsböner? Varifrån kom initiativet? Johan Lindén, kyrkoherde i S:t Thomas katolska församling, och domkyrkokaplan Lena Sjöstrand från Svenska kyrkan tittar på varandra.
– Från oss, säger de nästan samtidigt.
Tanken uppstod under påvebesöket, när representanter för de två kyrkorna träffades mer än vanligt, och som en följd av den ekumeniska gudstjänst som hölls i Domkyrkan, säger Lena Sjöstrand.
Under gudstjänsten skrev påven Franciskus och Lutherska världsförbundets ordförande biskop Munib Younan under ett dokument där katoliker och lutheraner förbinder sig att ”hantera framtida situationer i enhetens, inte splittringens, perspektiv”.
– Samlingen och steget vi tog i gemenskap har betytt mycket, och många har uttryckt glädje för det. Sedan vet vi ju inte hur många som också väljer att delta i den gemensamma bönen, men vi hoppas på god uppslutning, säger Lena Sjöstrand.”
http://www.sydsvenskan.se/2016-12-30/gemensam-aftonbon-resultat-av-pavebesoket?utm_source=tw&utm_term=2016-12-31T10:41:51+01:00&utm_medium=list-bottom

// Irène

PS Så glädjande !

Franciskus kommer till lilla Lund häruppe vid norra Ishavet och får isen att tina alltmer mellan katoliker och lutheraner……

Sydsvenskan skriver ”Att katoliker och lutheraner ber tillsammans är i sig inget nytt. Det nya är att de två kyrkorna i Lund nu under fasta former varannan lördag ska hålla gemensam kvällsbön – en gång i månaden i Domkyrkan, en gång i S:t Thomas katolska kyrka.”

Så glädjande beslut att Sankt Thomas katolska församling i Lund är först med att öppna sig för regelbunden ekumenisk praxis ……….Regelbundna latinska mässor i extraordinarie form finns ju sedan länge i Sankt Thomas för dem som så önskar…….

Så glädjande det var att höra sr Madeleine Fredell OP läsa Tredje Imperativet i Lunds Domkyrka den historiska dagen 31 okt 2016 och som nu ska börja konkretiseras i Sankt Thomas.

”Katoliker och lutheraner bör på nytt förplikta sig till att söka synlig enhet och till att tillsammans utröna vad detta innebär rent konkret och till att oupphörligt sträva mot detta mål.”

http://www.katolskvision.se/blog/?p=21042

Och så glädjande att domkyrkokaplan Lena Sjöstrand gett konstnären och tillika verksamhetsansvarig för Tatis i Lund och tillika reformkatoliken och tillika medarbetaren på Katolsk Vision Agneta Sofiadotter uppdraget att inför påsken 2017 ställa ut sin konst i kryptan i Lunds Domkyrka. Vernissage blir efter lunchmässan i domkyrkan 1 april. Temat och namn för utställningen är ”Innerlighet”. Och vad kan passa bättre inför det nya året 2017- inte bara för katoliker och lutheraner – utan för jordens alla folk än temat INNERLIGHET ?

Konstnärer har i alla tider innehaft privilegiet att i en enda bild uttrycka det som inte lyckas sägas ”i tusen ord.” Hur kan man tex beskriva Guds innerliga kärlek till människan ?

Jag tar till Agneta Sofiadotters bild – som jag sett i hennes atelje som heter ”Maria Magdalena i trädgården.”

”Tatis Ateljeförening för konst och Vetenskap”

http://www.tatis.nu/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *