” Högmässa i Lunds domkyrka. Foto: Anders Hansson”

Prästen och konstnären Kent Wisti skriver idag i DN under rubrik ”Därför måste Svenska kyrkan dö”

”Svenska kyrkan kommer att dö. Om 100 år finns inte Svenska kyrkan. Det är bra!
Kyrkan kommer alltid att finnas. Det är något annat. Människor kommer alltid att berätta om befrielse genom den poetiske snickarsonen från Nasaret, berätta de goda nyheterna för varandra och söka tröst i ord från medkristna som gått före. Som vi har gjort i 2000 år och som Nils Ferlin skriver:

Det var bara tokar och dårar

som lyssnade på dig först.

Det var slavar och skökor och ogärningsmän

men då var ditt rike som störst.”

”Men Svenska kyrkan kommer att dö. Det är möjligt att det finns något sammanhang som kan uttrycka det som att de har rötterna i det som en gång var Svenska kyrkan. Men kyrkan har alltid varit i förändring. Kommuniteter har bildats och skingrats, organisationer har fötts och avvecklats. På samma sätt som kulturer och samhällssystem. Ändå har kyrkan bestått och kommer att leva långt bortom där döden själv är ifrånsprungen. Det är vår tro och i det lägger vi vår tillit.

Kyrkan är där helig Ande verkar. Ingen annanstans. Vår uppgift som kyrka i dag är att avkoda var helig Ande verkar. Det är inte en självklarhet. Inte sällan verkar helig ande helt utanför den genre som vi benämner kyrkligt. Utan i stenar plockade på stranden, orgelbrus eller stearinljus.”

http://www.dn.se/kultur-noje/prasten-kent-wisti-darfor-maste-svenska-kyrkan-do/

// Irène

PS Vad händer om man byter ut ”svenska” kyrkan mot ”romersk-katolska” kyrkan ?

”Kyrkan kommer alltid att finnas” skriver Kent Wisti.

Det tror jag också.

”Kyriakon” – det som hör Herren till kommer alltid att finnas.