Bra Erik Helmerson men det räcker inte med ”vädring” !

I söndags 3 september visades i Dokument Utifrån ”Påven och pedofilerna”

Påven och pedofilerna _ SVT Play

4 sept Johan Croneman i DN

”Det är inget nytt, det är gamla nyheter, men det är lika chockerande varje gång: Inte det faktum att övergreppen mot barn begångna av katolska präster har ägt rum, att de förmodligen har pågått i flera århundraden, och att övergreppen fortsätter.
Nej, det mest chockerande är att katolska kyrkan aldrig tycks upphöra med att ducka, att mörka och att ljuga, och att skuldbelägga barnen – och att hela dess följe (särskilt i medierna) mycket ofta fortsätter att relativisera. Jag letar mig till exempel bakåt i de svenska arkiven, tio, femton, tjugo år, och alldeles för många ledande svenska katoliker ger prov på samma mumlande och förfärande undanflykter. Ja, om de nu över huvud taget säger flaska.”

http://www.dn.se/kultur-noje/johan-croneman-katolska-kyrkans-tystnad-sviker-alla-barn-som-drabbats/?forceScript=1

Glädjande att efter Cronemans artikel ”ledande katoliken” Erik Helmerson skriver ledare i DN och utövar katolsk självkritk 5 sept.

”Katolska kyrkan måste vädras ut”

”Varje enskild katolik har ett medansvar för att bringa ljus över mörkret och få stopp på sexövergreppen.”

http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-katolska-kyrkan-maste-vadras-ut/?forceScript=1

// Irène

PS Som sagt oerhört viktigt att såväl ”ledande katoliker” liksom alla vi andra vanliga katoliker ”känner medansvar.”

”MEN RÄCKER TYVÄRR INTE MED VÄDRING” !

Vad är det då som krävs ! Svaret är lika enkelt som svårt !

Det kräver att vi alla katoliker måste yrka på en SYSTEMFÖRÄNDRING.

Det kommer inte att gå att få bukt med pedofilpräster så länge katolska kyrkan envisas med att kvarstå som en absolut monarki med en enväldig påve inom en enväldig maktstruktur som vägrar ta till sig maktfördelningsläran om lagstiftande, verkställande och dömande makt.

Det är en GENOMSJUK maktstruktur som katolska kyrkan lever efter med påvar som inte behöver stå ansvariga inför någon jordisk makt utan bara inför en himmelsk …..

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Bra Erik Helmerson men det räcker inte med ”vädring” !

  1. Gert Gelotte skriver:

    Jag citerar följande ur Helmersons artikel:
    ”jag är här för att följa Kristus – inte påven”

    Helmerson citerar, men det är ett bra citat och det enda meningsfulla skälet för att stanna kvar i kyrkan. Och då menar jag kyrkan i betydelsen alla döpta. Jag vägrar delta i revirstrider.

  2. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    sent om sider ser jag reportaget ”Påven och pedofilerna” på SVT Play. Det är bra om hemlighetsmakeriet får ett slut, men jag vill se det innan jag tror det, och det är bra om fler pedofilpräster dras inför domstol. Men jag tror inte det räcker. Rötan sitter i systemet, i klerikalismen. Och det går inte att komma runt att tvångscelibatet och den enkönade prästkulturen drar till sig unga män med ett problematiskt förhållande till den egna sexualiteten.
    Vad som behövs är en kulturrevolution, en normalisering av prästjobbet. Görs inte det tror jag övergreppen kommer att fortsätta. Varöf? Jo därför att miljön inbjuder till sexuella övergrepp och lockar till sig potentiella gärningsmän.
    Finns det några tecken på att påven Franciskus är redo att angripa pedofilin i kyrkan vid problemets rot? Nej, inte vad jag kan se.

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Rötan sitter i systemet, i klerikalismen. ”

    Jag tror att demokratisering / maktfördelning är sättet att komma till rätta med klerikalisering.

    Det är sååååå sjukt med påvar som har utnämningsprivilegium att utnämna biskopar kardinaler och typ högsta domare till Högsta Domstolen. Beroende på vem som är påve varierar utnämningar av åsiktskompisar……

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *