Har det någon betydelse?

Vänner,

det börjar bli många år som jag och andra argumenterat på Katolsk Visions blogg för att kvinnor skall ha samma möjligheter som män att bli katolska präster. Jag tror mig om att ha tuggat mig igenom samtliga argument mot, för att inte säga idislat dem.

Paulus uppmaning till kvinnan att tiga, Jesu val av män till gruppen de tolv, kyrkans tradition, påståendet att det aldrig funnits kvinnliga präster och att det därmed aldrig kan finnas några, kyrkans komplementära människouppfattning.

Problemet är att inget av argumenten mot kvinnliga präster är kontrollerbart. Paulus har också sagt: ” här är icke kvinna eller man …”. Om de tolvs manliga kön är så viktigt borde även antalet och det faktum att alla var judar vara lika viktigt, Kyrkans tradition innehåller mycket annat som vi skäms för kollektivt: ett envist försvar av slaveriet och dödsstraffet exempelvis. Att det aldrig funnits kvinnliga präster eller kvinnor i prästerliga funktioner kan starkt ifrågasättas och, som sagt, påståendet gå inte att kontrollera. Den komplementära människosynen har i årtusenden genomsyrat hela samhället. Idag är det, i vår del av världen, bara katolska och ortodoxa kyrkan som försvarar den principiellt. Varför? Att den skulle vara en del av skapelsen är struntprat. Skapelsen är i ständig förändring. Vårt jämställda samhälle är lika mycket en del av skapelsen som gårdagens ojämlika. Mäns och kvinnors roller och samspel speglar samhällsutvecklingen, ingenting annat.

Så härom dagen slog det mig att allt detta argumenterande om förhållanden och människor för två tusen år sedan saknar verklig betydelse. Om vi antar att kvinnoprästmotståndarna gör en riktig tolkning av vilken roll kvinnor haft i kyrkan, så saknar detta ändå relevans för frågan om kvinnor kan bli präster.

Precis som vi kan bestämma att kvinnor inte kan bli präster, så kan vi bestämma att de kan de visst. Och det senare bör vi naturligtvis göra. Det enda argument som behövs är den insikt och de kunskaper vi har som inte fanns för två tusen år sedan. Samt det faktum att vårt samhälle ser helt annorlunda ut än exempelvis det samhälle Paulus levde i.

Katolska kyrkan diskriminerar inte kvinnor på uppdrag av Gud utan därför att de män som har makten väljer att göra det.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Har det någon betydelse?

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Katolska kyrkan diskriminerar inte kvinnor på uppdrag av Gud utan därför att de män som har makten väljer att göra det.”

    Och påven – i spetsen av dessa män- lyckas fortfarande slå i dumma katolska lekmän att han inte har mandat /auktoritet att kunna ändra på kanonisk lag §1024 !

    Vad är det för nys han håller på med? Hur kan katoliker gå på nåt sånt URFÅNIGT ?

    Som om kanonisk lag §1024 vore en naturlag jämbördig med tyngdlagen och
    förespråkare för kvinnliga ämbetsbärare inte förstår att himlakroppar skulle ramla ur sina banor om kanon §1024 inte fanns !

    Och ska vi hålla oss till Jesus så utnämnde han inga kardinaler / prinsar. Men när det passar kyrkans män då går det finfint att frångå ursprungskonceptet.

    Du skriver

    ”Precis som vi kan bestämma att kvinnor inte kan bli präster, så kan vi bestämma att de kan de visst. ”

    Exactement !

    // Irène

  2. Sr Madeleine OP skriver:

    Visst har ämbetsfrågan med makt att göra, dvs vem / vilka som har tagit tolkningsföreträdet till sitt! Analyserna ovan är helt riktiga och det gör det mycket svårt att komma till en förändring i själva sakfrågan, ämbetsvigningen av kvinnor. Med risk för att bli tjatig men om vi döps till Kristus och uppdraget är att representera Kristus som döpt: hur är det då möjligt för en vigd präst att representera Kristus mer än en vanligt döpt person? Just det, alla döpta representerar Kristus på sitt unika sätt och ingen kan göra det mer eller mindre än någon annan. Som Jesu syskon är vi alla totalt jämställda och ska tjäna varandra med de unika gåvor som var och en av oss fått. Och vi har ALLA en tolkningsrätt som döpta till präst, profet och kung. Det finns bara en faktor som gör att kvinnor inte får tillträde till prästvigningen, nämligen ett otillbörligt maktmissbruk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *