Apropå dagens kyrkoval

Vänner,

I dag söndag 17 september är det kyrkoval. Då kan det vara värt att reflektera över att demokratin i kyrkan (Svenska kyrkan) är betydligt äldre än demokratin i det omgivande samhället.
Då talar vi inte om någon allmän och lika rösträtt för män och kvinnor. Men så länge det funnits socknar, dvs från medeltiden, så har det också funnits sockenstämmor där sockenborna bestämde om såväl kyrkliga som världsliga frågor. Uppdelningen mallan kyrkliga och världsliga frågor i socknarna gjordes först på 1800-talet.
Medeltidens katolska kyrka var alltså betydligt mera demokratisk än dagens katolska kyrka. Och det är detta medeltida demokratiska arv som utvecklats till dagens kyrkoval i Sverige.
Någon strikt skillnad mellan kyrkligt och världsligt har aldrig funnits. Tvärtom har stat och kyrka alltid påverkat varandra.
Den avgörande principen allmän och lika rösträtt för män och kvinnor kom dock sent. Det var först 1918 som den liberale statsministern Nils Edén och Socialdemokraternas partiordförande Hjalmar Branting tillsammans drev igenom rösträttsreformen. Året innan hade Nils Edén tvingat kung Gustaf V att acceptera parlamentarism, dvs att den regering kungen enligt 1809 års grundlag hade rätt att utnämna måste ha stöd av en majoritet i riksdagen.
Så har den kyrkliga demokratin först inspirerat det civila samhället och därefter den sekulära demokratin den kyrkliga.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *