Vänner,

I staden Roman i Rumänien är 900 romer, män, kvinnor och barn, inhysta i fyra före detta kostallar där det stått 900 kor. Ett bås per familj, inga toaletter, en vattenpump per stall, ingen värme, mycket lite ljus. Det är vidrigt och romerna är placerade i stallarna med berått mod av stadens ledning.

Vore det inte för franciskanernas sociala center i närheten funnes inget hopp för de romska barnen. Jag har tidigare skrivit om detta center, en grön oas av godhet i ett hav av rasism, hat och likgiltighet för romers mänskliga värde.

Länken nedan leder till en liten film där en av franciskanbröderna berättar om verksamheten och om den lavendelolja romerna producerar. Den kan köpas i Sverige där det finns produkter från Sackeus.

https://www.youtube.com/watch?v=pzDT35YyZ28&feature=youtu.be

Gert Gelotte