Vänner,

om ni, som jag, inte brukar lyssna på radions morgonandakter tycker jag att ni, som jag, skall göra ett undantag just i dag. Madeleine Fredell OP befriar fastan från from bråte, heligt pladder och rituellt trams. Hennes morgonandakt smakar som friskt, kallt vatten.


Om ni undrar så står förkortningen OP för Ordo Predicatorum, alltså predikarorden, i dagligt tal Dominikanerorden. Madeleine är således dominikanersyster och föreståndare för de kvinnliga dominikanerna i Stockholm. Nu skall ni inte tro att denna briljanta predikant tillåts predika i den katolska kyrka både hon och jag tillhör. Oh nej. Där får bara män predika – hur dåligt som helst. Män anses ha något att säga därför att de är män, kvinnor skall hålla tyst därför att de är kvinnor. Dummare än så kan patriarkatet inte gärna bli! Så det är tur att Sveriges Radio finns.

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/1022575?programid=1320

Gert Gelotte