Har lagen ”Hets mot folkgrupp” upphävts?



Foto: Foto: ur ”Länge leve demokratin”, del 2 SVT
Jan Scherman mötte företrädare för NMR i Visby under Almedalsveckan 2017.

”Jan Scherman har nyligen gjort en dokumentär om den svenska demokratins hundraårsjubileum till SVT. En personligt hållen tv-essä i tre delar. Och det finns mig veterligen ingen som just nu är så uppriktigt bekymrad över den svenska demokratins framtid som Jan Scherman. Hans program granskar såväl riksdagsledamöternas utsatta vardag som problemen med de digitala mediejättarna.
Men det spelar ingen roll hur djupt engagerad Jan Scherman är i den hundraåriga svenska demokratin.
Han kan fortfarande inte känna sig trygg i att han är en del av den.”

”Inför SVT:s kameror förklarar en rakad ung man att han inte tänker besvara Jan Schermans frågor eftersom han är en ”äcklig jude”.”

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/OnqEjq/varfor-anvander-inte-polisen-lagen-mot-oppna-antisemiter

”Om inte detta räcker för en åklagare att väcka åtal om hets mot folkgrupp så vet inte jag vad som krävs.”

// Irène

PS Har lagen ”Hets mot folkgrupp” upphävts ?

”Hets mot folkgrupp
Att offentligt sprida uttalanden som hotar eller är nedsättande om en grupp av personer, med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning.”

https://www.aklagare.se/ordlista/h/hets-mot-folkgrupp/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Har lagen ”Hets mot folkgrupp” upphävts?

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    När Jan Scherman inför SVT:s videokameror för höra av en rasist i nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen att han är en äcklig jude nås och passeras en gräns. Givetvis bör rasisten åtalas. Om inte annat så för att testa lagen om hets mot folkgrupp. Har den bett eller är den en papperstiger?
    Det är lätt att vifta undan NMR som en samling tragiska existenser, ovärdiga seriös behandling av rättsväsendet. Det misstaget har andra begått före oss. Låt oss därför lära av historien och inte vänta tills ett litet problem med nazister och rasister blivit oss övermäktigt.
    Nazism är inte en åsikt bland andra, som skall skyddas av yttrandefriheten. Nazism är brott mot mänskligheten. Vi måste ha mod, förstånd och urskiljningsförmåga nog att försvara demokratin och de mänskliga rättigheterna. Låt oss inte servera rasisterna vår flathet som ett vapen mot demokratin och ett anständigt samhälle. Toleransens gräns går vid intoleransen.

  2. Erik Westerberg skriver:

    Ja, återigen nås och passeras gränsen, nästa gång kommer kanske bekämpningsmedlet också fram… När gränsen väl passeras kan det som bekant gå mycket fort, som senast 1994.
    Innan dess bör rasisten åtalas, här håller jag helt med er båda.

  3. Irene Nordgren skriver:

    Gert och Erik

    Jag känner vanmakt och förtvivlan……

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *