Et pur si mouve !

Det har väckt uppmärksamhet i media att Tyska Vatikanradion meddelar att den belgiske kardinalen Jozef De Kesel – ärkebiskop av Mecheln -Bryssel – reflekterar över en möjlig gudstjänstform för samkönade par. Istället för påbud ges nu istället rekommendation av celibat för homosexuella.

”Visserligen kan det inte bli fråga om en kyrklig välsignelse och trohetsed framför altaret vilket alltför mycket skulle påminna om en kyrklig äktenskapsförbindelse. Men man skulle kunna tänka sig någon form av tacksägelse eller böneceremoni av samkönade par. Den officiella katolska kyrkoläran rekommenderar avhållsamhet till homosexuella.”

https://www.vaticannews.va/de/welt/news/2018-05/kardinal-bedenkt-gottesdienst-homosexuelle-de-kesel.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Jozef_De_Kesel

// Irène

PS Här är lite bakgrundsfakta till ovanstående om vad som händer – utanför den svensk-katolska ankdammen här uppe vid Norra Ishavet – i den universella katolska kyrkan i ämnet homosexualitet.

2 juli 2015 publicerade tyska Vatikanradion en bild på två lesbiska kvinnor som kysstes och en ”ytterst besvärande artikel som sammanfattade kraven från teologen fader Martin Lintner OSM som menade att katolska kyrkans attityd gentemot homosexualitet håller på att förändras och mjukas upp.” (Tyska Vatikanradion finansieras av tyska biskopskonferensen och leds av fader Bernd Hagenkord SJ som bla deltog i en hemlig konferens om samkönade relationer inför Familjesynoden 2105. http://www.ncregister.com/daily-news/confidential-meeting-seeks-to-sway-synod-to-accept-same-sex-unions)

Bilden och artikeln i tyska Vatikanradion skapade chockvågor och fader Bernd Hagenkord tog bort bild och artikel men satte sedan åter in såväl bild som artikel för att slutligen åter ta bort bilden men inte artikeln. ”Det finns folk därute som inte står ut med att vissa människor är annorlunda. Inte så konstigt att homosexuella fortfarande känner sig diskriminerade.”

Artikeln och den kontroversiella bilden fångades upp av den amerikanska högerextrema sajten för nyheter och opinionsbildning BREITBART där den fortfarande ligger kvar och där en varning utfärdas för den nedanstående bilden.

http://www.breitbart.com/national-security/2015/07/08/vatican-radio-posts-then-removes-photo-of-lesbian-kiss/

Ja det rör på sig i katolska kyrkan !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Et pur si mouve !

  1. Erik Westerberg skriver:

    Ja, Irène,

    Jag tror faktiskt något äntligen håller på att hända. Nu står unga kvinnor och män upp, nu höjer några sin röst också i länder och kyrkor där det bokstavligt talat är livsfarligt. Kan du förresten hitta en länk till det där starka vittnesbördet från en ung kvinna från Uganda på den där berömda kvinnokonferensen i Rom nu i våras? Jag tror faktiskt att det är hennes och andra medsyskons trohet och uthållighet som nu bär frukt. Snart kan inte ens biskopar förneka att ”där barmhärtighet och kärlek råder, där är Gud”.

  2. Erik Westerberg skriver:

    Den kvinna jag nämnde heter Ssenfuka Joanita Warry se och hör hennes vittnesbörd på https://www.huffingtonpost.com

  3. Irène Nordgren skriver:

    Erik

    Jag kunde inte hitta Ssenfuka Joanita Warrys tal på den länk du hänvisar till men dock ett youtube klipp på en annan länk.

    Ssenfuka Joanita Warrys tal är värt ett eget blogginlägg. Så tack för tipset !

    // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *