I PRIDE tider

Bengt

Jag blir mycket nedslagen av hur du i ditt senaste blogginlägg ”Pride and humility” är helt kritiklös vad inomkatolsk sex-och samlevnadssyn enligt Katolska Kyrkans Katekes beträffar och helt oreserverat tex hyllar och citerar Thomas Idergard SJ – Stockholms Stifts självutnämnde husgud – eller helt kritiklöst gärna samarbetar med Claphaminstitutet som du också ständigt refererar till.

https://bengtmalmgren.com/2018/08/04/pride-and-humility/

Du skriver angående katolska kyrkans syn på kärlek och sexualitet.

”Den som är beredd att lyssna kommer att finna att Katolska kyrkans grundsyn på dessa frågor är human och livsbejakande.”

Värt att notera att du här skriver utifrån ett perspektiv som vit, välbärgad, välutbildad, gift, heterosexuell, priviligierad man i en västlig demokrati.

Miljoner män och kvinnor runt om i världen är inte benägna att hålla med dig.

Katolska kyrkans Katekes anser att alla ”homosexuella handlingar är klandervärda” ”De kan aldrig i något fall godkännas” ( KKK 2357) Katolska kyrkan föreskriver livslångt celibat för homosexuella människor.

Eller ta Katolska Kyrkans syn på artificiella preventivmedel att ”varje äktenskaplig akt per se skall vara öppen för att ge livet vidare” (KKK 2366) Naturlig familjeplanering NFP enda tillåtna preventivmetoden dvs att avhålla sig från sex under osäkra perioder.

Katolska kyrkan lär att all sexualitet ENBART hör hemma inom äktenskapet. All sexualitet utanför äktenskapet är SYND dvs såväl hetero-som homosexuell kärlek. Att homosexuella personer – i motsats till heterosexuella personer – inte ges någon möjlighet att välja dvs att få kyrkans välsignelse av sin sexualitet och möjlighet att inför Gud, inför varandra och inför omvärlden lova tro och trofasthet- inte ett ord.

Du refererar och citerar Thomas Idergards FB sida – där han ondgör sig över PRIDE – som om Thomas Idergards FB sida vore ett slags auktoritativt komplement till Katolska Kyrkans Katekes.

Jag frågar mig själv som kristen och som katolik hur man kan tro sig nå ut till en bred befolkning när det gäller att få respekt för omistliga kristna värden som TRO -och TROFASTHET när man samtidigt – inte bara i PRIDE tider – förkastar TROFAST och FYSISK kärlek mellan homosexuella personer och inte accepterar att katoliker precis som icke-katoliker vill ha sex utan att vilja ha barn.

// Irène

PS Jag ”dyrkar” inte ”den bild av Gud” som Thomas Idergard ”gör sig” på sin FB – sida och som tydliggörs i nedanstående bild.


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

12 svar på I PRIDE tider

 1. Gert Gelotte skriver:

  Irène, vänner,

  även jag har läst Thomas Idergaards vidriga text om Pride, homosexualitet med mera på hans Facebooksida. Eftersom jag inte tillhör Idergaards facebookvänner kan jag inte kommentera hans text där. Annars hade jag tänkt skriva följande i all korthet:

  Efter att ha läst Thomas Idergaards text inser jag att Gud inte behövs. Idergaard vet vem Gud är och vad Gud vill, alltså räcker det med att vi har Thomas Idergaard.

  Gert Gelotte

 2. Gert Gelotte skriver:

  Jo en sak till.

  Självklart är Thomas Idergaards Gud inte min Gud.

  Gert

 3. Irène Nordgren skriver:

  Tack Gert !

  ”Idergaard vet vem Gud är och vad Gud vill, alltså räcker det med att vi har Thomas Idergaard.”

  Hole in one !

  // Irène

  PS Jag tillhör inte heller Thomas Idergards FB vänner.

  Den omnipotente Thomas Idergard tar sig dessutom friheten att förklara att alla som inte tror på HONOM som ”förvirrade”.

 4. Staffan Wadström skriver:

  Vi är många som gläds åt att inte ha samma Gud som dig, Gert.

 5. Gert Gelotte skriver:

  Staffan,

  det är helt okej. Men vi kan bara söka Gud, aldrig tala i Guds namn, aldrig tro att vår gudsbild är Gud eller att vi kan fånga in Gud i teologiska teorier. Ingen katekes är Gud, ingen kyrka är Gud.

  Gert

 6. Inge skriver:

  Hej.
  Jag har nyss läst boken ”INGA ANDRA GUDAR” skriven av Per-Arne Imsen. https://www.bokus.com/bok/9789198361308/inga-andra-gudar/
  En bok jag verkligen vill rekommendera, boken förklarar ingående varför det finns så många gudar i den katolska kyrkan, något som delvis bekräftas när jag tar del av denna bloggpost.

 7. Irene nordgren skriver:

  Inge Budordet ”Du skall inga andra gudar hava jämte mig” avslöjar oförblommerat att vid tidpunkten då YHWH presenterade sig för Moses så fanns olika stamgudar. YHWH var en av dessa innan henoteism/ monolatri övergick i monoteismens ende Gud om vilken människor dock alltid haft och fortfarande har olika föreställningar / bilder. Jag nöjer mig med detta samtidigt som jag värjer mig mot att pådyvlas andras gudsbilder.

  Jag vill gärna rekommendera boken ”The invention of God ” av Thomas Römer. https://www.bokus.com/bok/9780674504974/the-invention-of-god/

  // Irene

 8. Gert Gelotte skriver:

  Hej Inge,

  jag rekommenderar att du inte använder Per-Arne Imsen som auktoritet vad gäller katolska kyrkan.

  I all välmening
  Gert Gelotte

 9. Inge skriver:

  Hej Gert
  Nej den Kristnes auktoritet har vi Jesus och i Guds eget Ord Bibeln. Men boken ger mycket intressant information om den katolska kyrkan, väl underbyggda fakta med 781 käll hänvisningar. Det skulle vara intressant att få höra en katolik resensera boken, det blir nog inte lätt bortförklara innehållet i boken. Troligen då lättast att avfärda budbäraren så som du nu gör?

 10. Gert Gelotte skriver:

  Inge,

  som journalist i mer ån 40 år är Arne Imsen ingen okänd person för mig. Jag har stött på hans åsikter i olika frågor många gånger ända sedan tiden då Maranata var i ropet. I ett liv hinner man inte läsa alla böcker. Imsens åtsikter om katolska kyrkan intresserar mig inte, inte heller hans sätt att använda bibelcitat.

 11. Inge skriver:

  Håller med dej Gert inte kan man läsa alla böcker, man måste naturligtvis prioritera, börja gärna med Bibeln. Som journalist ställer du naturligtvis höga krav på källkritik och vikten att hitta bra källmaterial.
  Men hur vanligt är det att katoliker verkligen söker svaren i bibeln? Hur stor procent av alla katoliker tror du verkligen har tagit sig tid att studera Guds Ord och läst hela bibeln? Har alla katoliker ens en egen bibel?
  Annars finns en intressant bok som alla katoliker borde läsa, den är endast på 111 sidor, skriven av katoliken Luis Padrosa, en jesuitpräst som verkligen fördjupade sig i bibeln, konsekvenserna blev dock inte vad han först hade räknat med då han efter att Guds Ord blivit levande för honom, insåg att han behövde omvända sig och ta emot Jesus Kristus som sin frälsare. Denna bok har hjälpt många katoliker att göra samma erfarenhet som denne Jesuitpräst fick erfara.
  Boken heter.
  ”Varför jag lämnade katolicismen.”

 12. Gert Gelotte skriver:

  Inge,

  jag kan inte avgöra om du är oförskämd eller enbart arrogant. Hur som helst avslöjar du en djup okunnighet om katolicism och katoliker. Jag föreslår att du lär dig en smula själv innan du börjar undervisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *