Helmut Schüller: Vi måste börja själva

Vänner,

i en artikel i österrikiska Der Standard uttalar sig Helmut Schüller över reformtillståndet i kyrkan:

”Helmut Schüller, ehemaliger Generalvikar der Erzdiözese Wien und Obmann der Pfarrerinitiative, sieht die Schäfchen dieser Welt aktuell zu sehr in der katholischen Komfortzone. ”Reformen sind ja nicht nur ein Werk des Papstes, es kommt ja sehr auf uns an. Und da herrscht aktuell das große Missverständnis unter vielen Katholiken vor, dass mit einem neuen Papst alles neu wird. Wir müssen aber selbst anfangen – notfalls auch da und dort ungehorsam erscheinen, um die Kirche voranzubringen. Das Bild, dass da einer in Rom sitzt und den großen Reformprozess startet, sehe ich durchaus problematisch.” – derstandard.at/2000077112411/Wie-steht-es-um-die-Reformbereitschaft-in-der-katholischen-Kirche”

https://derstandard.at/2000077112411/Wie-steht-es-um-die-Reformbereitschaft-in-der-katholischen-Kirche

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

1 svar på Helmut Schüller: Vi måste börja själva

 1. Irene Nordgren skriver:

  Gert

  Att inomkatolskt reformarbete gått extra trögt här uppe vid Norra Ishavet tror jag mycket är en språkfråga. Dvs Det Stiftet anser är nyttig läsning – dvs om helgon och sk andlig litteratur som skrivs på utrikiska – ser Stiftet på olika sätt till att det översätts till svenska och publiceras. Samma gäller Signum som låter översätta utrikiska nyheter som man anser svenska katoliker kan ta till sig. Reformförespråkande Katolsk Vision fick ju såväl av Stiftet som Signum en peststämpel i tidernas begynnelse som kommer sitta i för evinnerliga tider och det vi publicerar ses därför per automatik fortlöpande som svensk extremism – så länge inte Stiftet och Signum tar bort peststämpeln.

  Den enda artikel om Katolsk Vision som Signumläsare kan få sig till livs via Signums arkivsökning är fortfarande Ulf Jonssons taskiga ledare från 2009

  http://www.signum.se/archive/read.php?id=3975

  Det finns tyvärr inte enda katolsk präst i Stiftet som vågat lämna ”komfortzonen” och offentligt plädera för reformer typ kvinnliga präster eller homosexuellas likaberättigande.

  I tysk- fransk- och engelsk katolska länder finns reformtexter på hemspråket och inhemska katolska präster som pläderar för reformer (typ kvinnliga ämbetsbärare och homosexuellas likaberättigande) vilket underlättar för gräsrotskatoliker att ta ställning i motsats till svensk-katolska katoliker som många gånger inte har förstått att det finns en mångfald uppfattningar om tingens katolska ordning därute i den universella katolska kyrkan…….

  Ta tex biskop Anders skötebarn Respekt. I Stiftet tillåts dess ordförande Helena D’Arcy titt som tätt att framträda som en OEMOTSAGD snusförnuftig katolsk universell taleskvinna för katolsk syn på preventivmedel och abort.

  Aldrig ett ljud i katolska media om att det finns en inomkatolsk organisation som heter Catholics for Choice. http://www.catholicsforchoice.org

  Osv osv ……

  // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *