Apropå ”Påvens brev till Guds folk – tid för fasta, bot och bön!”

”Påven Franciskus har besvarat de nya rapporterna om sexuella övergrepp i kyrkan. I ett lidelsefullt brev som riktar sig till hela Guds folk uppmanar han kyrkan att vara nära offer i medlidande, och att enas i bön och fasta som bot för sådana avskyvärda brott.”

https://www.vaticannews.va/sv/paven/news/2018-08/pavens-brev-till-guds-folk-fasta-bot-och-bon.html

Joanna Moorhead ställer frågor i The Guardian ”How dare the pope ask ordinary Catholics to atone for child abuse?”

”Hur vågar Du påve Franciskus be oss vanliga katoliker som jag själv att ångra deras synder?”

”Now, I like Pope Francis. He is charismatic and warm, and seems genuine in his care for the causes a Christian leader should care about. But here, pontiff, I see cardinal red. Because how dare you ask ordinary Catholics like me to atone for the sins of these heinous clerics? How dare you call on us to repent for their sins?”

”Det var den kyrkliga hierarkins desperation att skydda sig själv som ledde till dessa hemskheter. Det är den som måste reformeras – inte vi.”

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/aug/21/pope-catholic-church-child-abuse-letter-atone?utm_source=esp&utm_medium=Email&utm_campaign=GU+Today+USA+-+Collections+2017&utm_term=283934&subid=9244840&CMP=GT_US_collection

// Irène