Idag en intressant artikel i National Catholic Reporter som sätter in Viganos utspel mot påve Franciskus i en kontext av 2 årtusenden av ständigt pågående maktstrider. Kyrkohistoriker ser Viganos brev som en fortsättning av långvarigt baktaleri och interna maktstrider på högsta nivå i kyrkan men i en ny skepnad : Idag sker det hela inför öppen ridå och katoliker tittar på i realtid. Vigano beskrivs bla som besviken över att inte blivit utnämnd till kardinal mm

”Det är som om familjerna Borgia och Medici skulle ha Twitter konton” säger kyrkohistorikern Christopher Bellitto och påtalar att redan Paulus vädjade till de första kristna att sluta slåss med varandra. Vidare beskriver Belitto hur historien från den tidiga kristna kyrkans koncilier från 300 talet till 600 -talet är ”fyllda med skildringar av folk som skriker åt varandra, kastar saker på varandra, brottas och drar varandra i skägget. I slutet på 1300-talet under den Stora Schismen hände det att skärmytslingar bröt ut mellan påven i Roms och påven i Avignons militärer.”
”Precis som många av kyrkans tidigare strider speglar Viganos brev en maktkamp”https://www.ncronline.org/news/accountability/who-archbishop-carlo-maria-vigano?utm_source=Aug+28+_+Vigano+and+bishop+reax&utm_campaign=cc&utm_medium=email

// Irène

PS Ett mönster som framstår i NCR artikel är hur olika kyrkliga falanger och allianser genom 2 årtusenden med näbbar och klor slagits om politiskt och teologiskt TOLKNINGSFÖRETRÄDE – oavsett sakfrågor.

Exempel från vår tid utgör sakfrågorna äktenskap, preventivmedel, abort, skilsmässa, omgifte och möjlighet till kommunion, homosexualitet och kvinnliga ämbetsbärare de främsta orsakerna till heta strider om tolkningsföreträde bland teologer och kyrkliga företrädare. Frågan om det råder en kontinuitet eller diskontinuitet mellan B16 och Franciskus ställdes på sin spets i samband med Lettergateskandalen som illustrerar hur Vatikanen genom sin fd presschef Vigano (med förnamn Dario Edoardo) försökte frammana vilken fin harmoni som råder mellan den nuvarande påven och påve emeritus. Kolla den här videon på Vatican News 12 mars ”In a personal letter reportedly sent to the head of the Secretariat for Communications, Benedict XVI said that he sees continuity between himself and his successor, Pope Francis.”

https://www.youtube.com/watch?v=A-ZCiyKyqMc

Utan att gå in på detaljer kring Viganos retuscherade sanning som till slut kostade honom tjänsten som presschef kom skandalen i själva verket ofrivilligt och ironiskt nog att istället blotta gamla teologiska motsättningar från anno dazumal mellan B16 och en teologkollega Peter Hünermann som B16 avskyr då Hünermann haft mage att kritisera såväl B16 som JP2 teologier och påveauktoriteter.
Hünermann dock en varm anhängare av Franciskus teologi och har skrivit en av de 11 ”booklets” som givits ut i samband med Franciskus 5-årsjubileum som påve. B16 tänkte minsann inte skriva något förord till bokserien som Vigano hade tänkt sig i syfte att få slut på rykten om diskontinuitet och rykten om stor skillnad i teologisk bildning mellan påvarna och särskilt inte eftersom Hünermann också anses ha varit den som mest inspirerat Franciskus till Amoris Laetitia -ett slagträ mot B16 och JP 2 lärjungar och anhängare vad beträffar frågan om äktenskapets oupplöslighet utifrån synen på äktenskap som ett sakrament. Utifrån Hünermann härrör denna syn först från 1100-talet och om Gud trätt in i historien genom inkarnationen så kräver detta att kunna läsa tidens tecken mm. Nej något förord var det inte tal om för B16 del. Nån måtta på kontinuitet fick det faktiskt vara.

https://www.youtube.com/watch?v=af7PWi_ar34

Och var kommer barnen in ? Ingenstans !

Inte heller i fd USA nuntiens nu 11 -sidiga brev! Att skydda födda barn har aldrig varit prio nr 1 för kyrkans män! Det har aldrig skrivits någon encyklika ur ett perspektiv från födda barn! Däremot ur ett perspektiv från det befruktade äggets perspektiv som måste skyddas till varje pris eller rättare sagt om förbudet att hindra ägget att bli befruktat.
Så beskrivningar och anklagelser om vem som mörkat vem är enbart ett spel för galleriet ! Även nu senaste utspelet från B16 via sin
privatsekreterare Georg Gänswein som låter meddela : ”Reports ex-pope confirmed Vigano’s letter ’fake news’ ” ””Pope Benedict has not commented on the ’memorandum’ of Archbishop [Carlo] Viganò and will not do so,”

New York Times rapporterat att den jurist som Vigano anlitat är Tmothy Busch som också sitter i styrelsen för ETWN som också är ägare av National Register som publicerade Viganos brev.
”Busch told the Times that editors at the Register ”had personally assured him that the former pope, Benedict XVI, had confirmed Archbishop Viganò’s account.”
https://www.ncronline.org/news/accountability/benedicts-secretary-reports-ex-pope-confirmed-viganos-letter-fake-news?utm_source=Aug+28+_+NRB%2C+Benedict%2C+Buffalo&utm_campaign=cc&utm_medium=email

Och var kommer barnen in ? Klart som korvspad att det hela inte har med barn och sexuella övergrepp att göra.