America Magazine och The Tablet påannonserar att nästa vecka publicerar Bloomsbury en ny bok på 576 sidor med titeln ”I Vatikanens garderob – Makt, homosexualitet, hyckleri”

https://www.americamagazine.org/faith/2019/02/14/new-expose-homosexuality-vatican-coming-out-next-week-what-can-we-expect?utm_source=Newsletters&utm_campaign=25a21afe01-DAILY_CAMPAIGN_2019_2_14&utm_medium=email&utm_term=0_0fe8ed70be-25a21afe01-58515409

https://www.thetablet.co.uk/news/11356/explosive-new-book-lifts-lid-on-gay-priests-in-the-vatican

I franska veckomagasinet Le Point beskriver författaren – sociologen och journalisten – Frédéric Martel Vatikanen som ”Fifty Shades of Gay”.

https://www.lepoint.fr/societe/vatican-frederic-martel-le-vatican-c-est-fifty-shades-of-gay-13-02-2019-2293209_23.php

Martel har gjort en gedigen research under 4 års tid och intervjuat ”dussintals kardinaler, biskopar, diplomater, schweizergardet och präster” och kommit fram till att ”ju mer homofob en prelat är ju mer sannolikt är att denne själv är gay”.

Något som kanske kommer att väcka störst uppmärksamhet är detta uttalande om colombianske kardinal Alfonso López Trujillo 1935 -2008 som 1990-2008 var ordförande för Påvliga rådet för familjen. 

”One of the most explosive claims in the book, sources reveal, centres around deceased Colombian Cardinal Alfonso López Trujillo. Cardinal López Trujillo, a former President of the Pontifical Council for the Family, and said to have been for many years the chief obstacle to the canonisation of St Oscar Romero, is presented as both an arch-defender of the Church’s teaching on contraception and homosexuality while also using male prostitutes.”

Kardinal López Trujillo var Vatikanens främste motståndare mot kondomer och den som  2003 – när aidsepedimin hade drabbat världen – hävdade  att kondomer hade små hål som släppte igenom HIV virus.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/panorama/3180236.stm

// Irène

PS Viktigt att bokens budskap inte blandas ihop med skandalerna om prästers sexövergrepp i katolska kyrkan – något som James Martin ser som en risk. Boken är inte skriven som ett inlägg i den debatten.

Påminner om kvällens HBTQ -kväll