Jesus var inte katolik !

Igår hölls en predikan av Mikael Schink SJ i Sankta Eugenia kyrka under rubrik ”Jesus grundade Katolska Kyrkan” som riktade sig till vuxna katoliker som vore de barn och som fick det att låta som vore Jesus katolik!

Kyrkohistoriska skeenden och processer är ofta komplicerade och mångfacetterade och förenklingar kan vara nödvändiga i undervisningen av barn men i takt med att barnet växer så växer också förmågan att ta till sig komplicerade skeenden. Men katoliker i Sverige tillåts inte växa upp utan hålls kvar på barnstadiet genom att information och predikningar silas genom ett BULLERBYFILTER för att inte inte skrämma och förvirra barnen. Mikael Schinks predikan  ett illustrativt exempel :

”För en tio till femton år sedan tog Sveriges unga katoliker tillsammans med Katolska butiken lilla Thérèse i Göteborg fram en populär T-shirt. På framsidan kunde man läsa frågan: ”Vem grundade din kyrka?” När man sedan vände på T-shirten hittade man en lista med information om när olika samfund grundades. Där kunde man till exempel läsa att ”lutheranerna” grundades år 1517 av Martin Luther, Svenska kyrkan 1527 av Olaus Petri och så vidare ända fram till 1983, då Livets Ord grundades av Ulf Ekman, eller 2003, då missionsprovinsen grundades genom ett allmänt möte. När grundades då Katolska kyrkan? Längst ner på T-shirtens rygg finns det en stor lucka i listan. Där står det att Katolska Kyrkan grundades år 33 av Jesus Kristus. Sedan har upphovsmännen tillfogat: ”2000 år av obruten Tradition”.

Och varför inte också passa på att ta tillfället i akt att nyttja predikstolen i Sankta Eugenia kyrka till att som vanligt också svartmåla reformsträvande katoliker – nu i lite mer hotfulla ordalag. För att variera beskrivningen av ”smörgåsbordskatolik” talar Mikael Schink SJ denna gång i termer av ”uppror mot kyrkan” och att ”skära bort sig från vinstocken, Jesus Kristus.”

”Det är sant att jag som modern människa kan ställa mig kritisk till traditionen och göra uppror mot Kyrkan. Då blir jag fri i en viss bemärkelse: jag kan i lite större utsträckning bestämma hur jag vill leva mitt liv och själv komma fram till vad jag vill tro. Men jag är inte längre del av ett sammanhang, av ”2000 års obruten Tradition” som det stod på T-shirten. Jag är inte längre en lem av Kristi mystiska kropp, utan jag har skurit bort mig själv från vinstocken, Jesus Kristus.”

https://www.sanktaeugenia.se/sermons/jesus-grundade-katolska-kyrkan-21a-sondagen-under-aret-a-2020-08-23/

// Irène 

PS Forts följer

http://www.katolskvision.se/blog/?p=25285

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Jesus var inte katolik !

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gode Gud

    Kan Du inte fixa så vår bästa predikarsyster Madeleine Fredell får VENIA så att katoliker i Stockholms katolska Stift får samma möjlighet som katoliker i andra katolska Stift att utveckla sin katolska tro !

    Din tillgivna

    // Irène

  2. Pingback: Jesus var inte katolik | Annelis blogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *