Mikael Schink SJ fortsätter sitt korståg mot reformsinnade och ekumeniskt lagda katoliker

Söndag 6 september under rubrik ”Fraternal Correction” fortsätter Mikael Schink SJ sina predikningar – läs korståg – mot reformsinnande  och ekumeniskt lagda katoliker.  Inledningen är Matt 18:20

”Ty där två eller tre är samlade i mitt namn är jag mitt ibland dem.”  

Varje predikant väljer vilken nivå och med vilka ytterligare bibelcitat han vill  klargöra och förtydliga en viss utgångspunkt i sin söndagspredikan .  Mikael Sckink SJ väljer som vanligt söndagsskolenivån  – i vilken han känner sig mest hemmastadd – och berättar att Jesus ord  minsann inte syftar på  ”70-talets klichéer  om att allt som du tror på är ok så länge du ser dig själv som kristen.” 

”The final verse of today’s gospel is unfortunately often gravely misunderstood. I am speaking of the famous saying of Jesus that ‘where two or three meet in my name, I shall be with them’ (Matt: 18:20). This verse is regularly instrumentalized to justify a kind of theological relativism. One interprets it in terms of the 1970s cliché that ‘I’m OK, you’re OK, and that’s OK’, i.e. it doesn’t matter what you believe or how you live your life – as long as you regard yourself as a Christian.”

Nej , nej Jesus ord får absolut inte tolkas ”i någon relativ mening”. Mikael Schink SJ vet vad det handlar om i Matteus kontext. Punkt slut!

Det handlar om ”broderlig tillrättavisning , kyrkodisciplin och apostlarnas auktoritet”

”Also the context of the verse ‘Where two or three meet in my name, I shall be with them’ shows that it cannot be read in a relativistic sense. It is rather the culmination of a passage dealing with fraternal correction, Church discipline and the authority of the apostles.”

Söndagsskolebarn är alltid rädda för vargen och därför passar Mikael Schink SJ också på tillfället att varna barnen :

”Similarly, if nothing else than the saying of the name of Jesus would be required for communion with him, his teaching and doctrine would be completely superfluous. But in that case, how can it be that Jesus warns against false prophets with the saying:

”Beware of false prophets, who come to you in sheep’s clothing but inwardly are ravenous wolves.” (Matt 7:15)

Och för att riktigt övertyga söndagsskolebarnen drar Mikael Schink SJ också in profeten Hesekiel i det hela och kan på så vis få söndagsskolebarnen att uppfatta Mikael Schink själv som profet som med assistans av sin profetkollega Hesekiel varnar barnen för ”falska profeter.”

If I say to a wicked man: Wicked wretch, you are to die, and you do not speak to warn the wicked man to renounce his ways, then he shall die for his sin, but I will hold you responsible for his death.” (Ezek. 33:8)

Så avslutar profeten Mikael Schink sin predikan med uppmaningen att ”söka rätt tillfälle för tillrättavisning. ”

”We must therefore seek the proper occasion for correction so that we do not worsen the aversion against the Church or add another impediment for conversion.”

https://www.sanktaeugenia.se/sermons/fraternal-correction-23rd-sunday-in-ordinary-time-a-2020-09-06

// Irène

PS Mikael Schinks ordensbroder Thomas Idergard SJ ”söker rätta tillfället” på sociala media där han med stor nit illustrerar hur genren ”tillrättavisning” bör utövas mot katoliker som pläderar för reformer och ekumenik.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *