Franciskus stödjer lag om samkönade partnerskap i ny dokumentärfilm

Ny dokumentärfilm om påve Franciskus i vilken han bla uttrycker stöd för samkönade relationer

Vatican News

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2020-10/new-film-documentary-francesco-pope-francis-rome-film-fesival.html

”Homosexual People Have the Right To Be in a Family.’ Pope Francis Offers New Support for Same-Sex Civil Unions”

TIME  trailer

https://time.com/5902186/pope-francis-supports-same-sex-civil-unions-francesco/

CBS https://www.youtube.com/watch?v=0lR7XWdgPV

News Hour https://www.youtube.com/watch?v=X7qQPZks_f4

Washington Post idag 21 okt 2020 https://www.washingtonpost.com/world/europe/pope-francis-civil-unions/2020/10/21/805a601c-139e-11eb-a258-614acf2b906d_story.html?fbclid=IwAR3iNZjitZYViCi_2THk_CmY6CwQVlDMMxXetMy15qW1poRNdLM0jfxm5vY

katolisch. de idag 21 okt 20120 https://www.katholisch.de/artikel/27298-papst-franziskus-befuerwortet-lebenspartnerschaften-homosexueller

The Tablet idag 21 okt 2020 https://www.thetablet.co.uk/news/13498/pope-francis-backs-civil-unions-for-gay-couples

DAGEN idag 21 okt 2020   ”Påven ger sitt stöd till lag om samkönade partnerskap”

https://www.dagen.se/nyheter/2020/10/21/paven-ger-sitt-stod-till-lag-om-samkonade-partnerskap/

// Irène 

PS  Signums och Katolskt Magasins BULLERBYFILTER  verkar fungera klanderfritt !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Franciskus stödjer lag om samkönade partnerskap i ny dokumentärfilm

  1. Charlotte Åkerlind skriver:

    Heder åt påven, måtte han inte få lida pga sitt beslut, be för honom!
    Charlotte Åkerlind

  2. Irène Nordgren skriver:

    Charlotte

    OREMUS

    Ja låt oss be !

    Franciskus har redan fått lida för sitt modiga beslut genom att vår tids MOTPÅVE ärkebiskop Vigano nu samlar ihop sin här och drar ut i krig …..

    https://www.lifesitenews.com/opinion/archbishop-vigano-responds-to-new-film-in-which-pope-endorses-homosexual-civil-unions

    // Irène

    PS Undrar på vilken sida som Stockholms katolska Stift ställer sig ? Kommer man som vanligt ge tolkningsföreträde åt vårt eget lilla ”Läroämbete i Jönköping” och småpåvarna i Sankta Eugenia ?

  3. Madeleine Fredell skriver:

    Ja, vi måste be för Franciskus liv och hälsa – det är helt klart. Visst är Vigano en både förfärlig och farlig person, men han representerar inte precis några massor av katoliker även om han tror det. De ultra-konservativa har dessvärre pengar och är högljudda. Snart måste nog Biskop Anders Arborelius göra ett uttalande, även en tystnad är förödande i det här läget. Samtidigt är inte Franciskus uttalande något nytt. Han förespråkade lagligt partnerskap redan som ärkebiskop i Argentina och har fortsatt sen dess. Att filmen om honom lyfter fram det här nu är givetvis bra, men också lite av en medial slump. // Sr Madeleine

  4. Irène Nordgren skriver:

    Sr Madeleine

    ”Ja, vi måste be för Franciskus liv och hälsa – det är helt klart.”

    Jag är mycket orolig för Franciskus.

    OREMUS

    ”Snart måste nog Biskop Anders Arborelius göra ett uttalande, även en tystnad är förödande i det här läget.”

    Ännu så länge fungerar Biskopsämbetet och dess husorgan Katolskt Magasins BULLERBYFILTER klanderfritt ! Något som även gäller Signum !

    Biskop Anders var ju en av initiativtagrana till kampanjen ”Bevara äktenskapet ” 2006 – som om samkönade partnerskap skulle hota äktenskapet mellan man och kvinna !

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Bevara_Äktenskapet

    Obs det var under B16 pontifikat och gick alltså hand i hand med den då sittande påvens uppfattning…….

    På vems sida kommer biskop Anders nu ställa sig ? På den sittande påvens eller motpåvens Viganos sida ? Ställer han sig på Franciskus sida i den här frågan så får han alla lokala svenska småpåvar och deras följeslagare mot sig ……

    ”Samtidigt är inte Franciskus uttalande något nytt.”

    Det är nytt såtillvida att det är ett uttalande av en sittande påve och rimmar dåligt med
    § 2357 i Katolsk Katekes som säger att ”homosexuella handlingar är i högsta grad klandervärda och i sig själv felaktiga” ”De strider mot den naturliga lagen. De stänger av den sexuella akten från att ge liv. De har inte sitt ursprung i en känslomässig komplementaritet. De kan aldrig i något fall godkännas.”

    Jag kan inte förstå annat än att påvens uttalande måste leda till en omformulering i Katolska kyrkans katekes vilket ju redan föreslagits av flera biskopar uatnför Stockholms katolska Stift.

    // Irène

    PS För 5 år sedan skrev jag

    ”Mary McAleese mer trovärdig än alla katolska celibatära barnlösa biskopar tillsammans. ”

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=16524

  5. Madeleine Fredell skriver:

    Jag är också orolig för påven Franciskus liv och hälsa – självklart – och vi ber för honom!

    För tydlighetens skull och det är en diplomatisk finess, så uttalar sig inte påven om homosexuella handlingar direkt även om det finns implicit i det han säger och i det alla vet. Så är det för de flesta biskopar och konferenser som uttalat sig till förmån för legaliserat partnerskap. Såvitt jag minns så var även biskop Brandenburg här i stiftet redan på 90-talet för en partnerskapslagstiftning. I den här frågan, liksom i angränsande frågor om sexuellt utövande, så vet jag att han inte brydde sig om det som sedan skedde i folks sängkammare. Man kan lagstifta om rättigheter – och ska göra det – men vilken moral folk vill leva efter det är upp till deras samveten – och enligt god katolsk teologi står samvetet över allt, också påven!

    Biskop Brandenburg var förvisso väldigt konservativ i många frågor. Men det var också han som försökte introducera begreppet ”hushållsgemenskap” som flyktingar skulle kunna åberopa sig av för att få uppehållstillstånd. Det gällde då homosexuella som flytt från Iran och där den ena parten redan fått uppehållstillstånd, men kunde appliceras på andra också. De som delar hushåll är beroende av varandra, oftast ekonomiskt, och ska ha rätt att få uppehållstillstånd även om de inte är formellt gifta.

    När man tittar i backspegeln så var Brandenburg både radikalare och mer katolsk i sina uttalanden än vad som sedan blivit fallet i Stockholms katolska stift.

    // Madeleine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *