Sr Philippa Rath OSB – efterföljare till Hildegard av Bingen

Sr Philippa Rath OSB i klostret Abtei St. Hildegard / Benedictine Abbey of St. Hildegard i Rüdesheim i Tyskland har ”samlat vittnesbörd från 150 kvinnor som känner sig kallade till diakon eller präst” i en bok som heter ”Weil Gott es so will” (Därför att Gud vill ha det så) och som kommer ut imorgon 1 febr 2021 på Herders förlag. Boken presenteras av förlaget så här :

”Vilket slöseri med begåvningar och andliga nådegåvor  Möjligheten att deras röster genom den Synodala Vägen äntligen kommer att höras har  nyligen lett till denna uttrycksfulla samling av autentiska vittnesbörd. 150 kvinnor från alla tyskspråkiga områden tecknar i sina personliga berättelser den omskakande bilden av ett enormt slöseri med andliga nådegåvor, som sedan årtionden har ägt rum inom katolska kyrkan och fortfarande äger rum. De yrkeserfarenheter som här skildras vittnar om slöseri. Kända och okända kvinnor vittnar om stort lidande men även om en tilltagande oförståelse för den gällande kyrkorätten som utesluter kvinnor från alla ämbetsvigningar.  Mängden av de skildrade erfarenheterna är en allvarlig , omisskännlig och såväl teologisk som pastoralt välgrundad vädjan om nytänkande inom kyrkan och till en förändring av dess ämbetsförståelse.  Bara på så vis kan klerikalism och maktmissbruk övervinnas och kvinnors autentiska kallelser äntligen erkännas och bära frukt. ” (min övers)

Intervju i katolisch.de

Benediktinsyster Philippa Rath pläderar för kvinnliga präster

”En klerikal manskyrka är en ”amputerad” kyrka”

https://www.katholisch.de/artikel/28539-philippa-rath-klerikale-maennerkirche-ist-amputierte-kirche?fbclid=IwAR2K_k7SRggaM9f41FbPPiQYUWBRwIfuYyZU41wyW9Ch8JjiTicaldaKUMo

Voices of Faith

”En konversation med syster Philippa Rath OSB om krisen i kyrkan och de möjligheter det skulle kunna medföra för kvinnor ”

https://voicesoffaith.org/conversations-1/2019/4/23/a-conversation-with-benedictine-sister-philippa-rath-osb-about-crisis-in-the-church-and-the-opportunities-this-might-bring-for-women

Domradio.de

Syster Philippa Rath OSB på Synodala Vägen talar över temat RÄDSLA

https://www.domradio.de/video/synodaler-weg-sr-philippa-rath

Här i detta benediktinkloster har sr Philippa Rath OSB varit ordenssyster i 30 år.

Eibingen Abbey (GermanAbtei St. Hildegard, full name: Benedictine Abbey of St. Hildegard) is a community of Benedictine nuns in Eibingen near Rüdesheim in Hesse, Germany. Founded by Hildegard of Bingen in 1165, it was dissolved in 1804, but restored, with new buildings, in 1904. The nuns produce wine and crafts. They can be heard singing their regular services, which have been at times recorded. The church is also used as a concert venue. The abbey is a Rhine Gorge World Heritage Site.

https://en.wikipedia.org/wiki/Eibingen_Abbey

Sr Philippa Rath är också med i kampanjen Overcoming Silence

”The Overcoming Silence campaign calls for positive reform of the male church hierarchy to bring women into decision-making roles – at local parish level right through to the Roman Curia – at a time when the Vatican is under fire for its failure to tackle the scourge of child sex abuse.”

https://overcomingsilence.com

I Voices of Faith adventskalender 2020 satt sr Philippa Rath OSB i lucka nr 5 Hallå kära följeslagare 
Det finns platser att längta till som tex ön Reichenau, där jag ibland befinner mig.  En ö som låter en ana hur Gud ursprungligen tänkt sig skapelsen.  Men det finns också tider att längta till och dit hör adventstiden Vilken längtan, förhoppning och förväntning har jag inför denna advent 2020. Jag längtar med så många kvinnor efter jämställdhet inom kyrkan, längtar efter att kunna ta del av alla Kyrkans ämbeten och ansvar. Jag hoppas med så många människor att kyrkan äntligen är beredd till förändring och förnyelse. Och jag förväntar mig att denna förnyelse och denna förändring sker i konkreta steg. Men inte imorgon eller övermorgon – utan idag. Här och nu ! Då kan det bli advent – Guds ankomst i världen, inte som man utan som människa – som vi ber på julen Homo factus est.
 God Jul önskar er syster Philippa”  (min övers)

https://www.facebook.com/watch/?v=1280714832314936

// Irène

PS 13 februari kan man lyssna när sr Philippa Rath talar om sin nys bok

Här kan man anmäla sig

https://www.eventbrite.it/e/because-god-so-wills-it-sister-philippa-rath-osb-discusses-her-new-book-tickets-138533402135?fbclid=IwAR2lqrG_4f6vAE8ONuiTWxSLJvyl-Kq976SgHv5iinFJNEYNFE6JVQbbcsE

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *