En vecka har  gått sedan Hans Küng avlidit.  

Den internationella uppmärksamheten har varit stor. Ännu har dock ingen katolsk teolog i Stockholms katolska Stift velat / vågat yttra sig ang att en av världens mest kända teologer avlidit. 

Sedan Gunnel Vallquist avlidit för 5 år sedan är känslan påtaglig – att vara katolik i Sverige känns som att leva i en liten katolsk provinsiell ankdamm uppe vid Norra Ishavet.  I denna lilla svensk-katolska ankdamm har ”kyrkolärare” som Ulf Ekman givits mer spaltutrymme i katolska media än Hans Küng !  Det säger allt om det katolska teologiska klimatet i Stockholms katolska Stift.   

Signum tog ett par dagar på sig – efter att Hans Küng avlidit – att översätta och publicera en artikel från Kath press https://signum.se/hans-kung-avliden/– men i övrigt hittills knäpptyst från tex Signums  chefredaktör professor Ulf Jonsson SJ och hans övriga professorsmedarbetare på Signum.

Katolskt Magasins chefredaktör Helena D’Arcy väntar fortfarande efter 1 vecka snällt och tålmodigt  på att kunna publicera att Hans Küng avlidit.  

12 april hade jag en kort mailväxling med Helena D’Arcy 

Hej Helena D’Arcy 
Jag har en fråga till dig som chefredaktör för Km.  Varför har du inget intresse av att till Km läsare förmedla att den världsberömde katolske teologen  Hans Küng avlidit 6 april 2021? 
Mvh 
Irène Nordgren 

Hej Irene! 
Tack för din fråga! Självklart har jag intresse av det, men jag har ännu inte fått den artikel jag bett en av våra skribenter att förbereda. Så fort jag fått den, godkänt och redigerat lägger jag givetvis ut den. 
Som jag påpekat för dig rätt många gånger vid det här laget skulle ingen hellre än jag vilja ha en större redaktion med fler skribenter och möjligheter att vara snabba på bollen, men det tillåter vår ekonomiska situation tyvärr inte. 
Trevlig helg Irene! 
Vänliga hälsningar, 
Helena 


Hej Helena 
Tack för ditt svar som jag dock har svårt att köpa. Nyheter som du finner angelägna publiceras snabbt och gärna på Km hemsida som just nyhet – vilket illustrerar att kort nyhetsförmedling inte har att göra med storlek på redaktion. Att fördjupande analyser / artiklar kan dröja är något annat. Det är just i trögheten alt snabbheten  att förmedla världsnyheter som Km avslöjar sina preferenser.  Ibland är du oerhört snabb att utan dröjsmål tala om för dina läsare vad du tycker är angeläget …… 
Mvh och trevlig helg du med Helena 
Irène 

https://sv.wikipedia.org/wiki/Hans_Küng

// Irène

PS 1993 utkom ”Kristen trots allt” på svenska. Gunnel Vallquist skriver i sitt förord

”Vad de romerska myndigheterna förebrår Hans Küng är just det som gör honom till en ”ledfyr” : hans sätt att skilja mellan väsentligt, mindre väsentligt och oväsentligt i kyrkans lära och praxis. Han vågar relativisera vad som faktiskt är relativt men gärna framhållas som absolut. Han föreslår nya tolkningar av teser som skapat återvändsgränder i kyrkans liv liksom i ekumeniken …….”

” Han visar, enkelt och utan försök till övertalning, att tron på Gud och på Kristus inte står i motsats till förnuft och vetenskap, och han avger en personig trosbekännelse. Han drar en skarp skiljelinje mellan ”det så kallat kristna”, som håller fast vid traditioner som skadar kyrkan och människorna, och ”det verkligt kristna”, som går direkt till evangelierna och söker tillämpa Jesu eget förhållningssätt till konkreta människor och situationer när det gäller att idag hjälpa medmänniskor i svåra livslägen. ”Skulle han, som varnade fariséerna för att lägga outhärdliga bördor på människornas axlar, idag förklara all ”konstlad födelsekontroll för dödssynd ?” ”Skulle han, som till sitt bord särskilt inbjöd människor som misslyckats, idag avvisa alla skilda och omgifta?”

Tag och läs ! Detta är en bok som skingrar dunster och stärker tron”

Jag säger bara en sak ! Tack Gunnel Vallquist ! Jag saknar Dig !