Heder åt Dig Stefan Dartmann !

Kath Net skriver idag

”Alexander Kissler kulturredaktören för det tyska magasinet FOCUS kritiserar den tyske jesuiten Stefan Dartmann för dennes försvar av Renovabis  omstridda Pingstnovena. Jesuiten är ledare för Renovabis och har i senaste Focus numret i ett läsarebrev försvarat pingstnovenan.”

http://www.kath.net/detail.php?id=32324

http://www.kath.net/detail.php?id=31780

Så här ligger det till i korthet

Stefan Dartmann SJ fd kyrkoherde i Sankta Eugeniakyrkan i Stockholm och fd provincial för den tyska ordensprovinsen är sedan årsskiftet 2011  ledare för den katolska Solidaritets /hjälporganisationen Renovabis.

Renovabis grundades 1993 av tyska biskopskonferensen med inriktning på de forna kommunistländerna i mellan – öst och sydosteuropa.

Till pingsten 2011 skrev Anton Rotzetter  OFM på internet en pingstnovena för Renovabis

http://www.renovabis.de/sites/default/files/novene_2011_.pdf

I pingstnovenan talas om den Helige Ande , om Buddha,   derwischernas  dans , om  muslimers ödmjuka knäfall , om judars fromma bön.   Och på novenans 8 dag talas om Gud,   i vilken Fader och Moder i kärlekskraft är förbundna.

”Du bist wie der WindHeiliger Geist […] Öffne mich für Dein Wehen im stummen Dasein Buddhas, im bewegten Tanz der Derwische, im ehrfürchtigen Kniefall der Muslime, im frommen Gebet der Juden”. Am 8. Tag kann man in der Novene wörtlich lesen: ”Gott, Vater und Mutter, in Deiner Liebeskraft verbunden, rufen wir, sei Gott nicht nur im Himmel, sei Gott auch auf der Erde”.

”Rotzetter  anklagas genom att använda sig av  ” Gud  Fader och Moder ” för en  språkterminologi som ideologiskt är extremt teologisk-feministisk.”

Alexander Kissler går i  taket,  talar om ”religiös synkretism” och anklagar Anton Rotzetter OFM för ”välmenande floskler och felaktiga bilder.”

Stefan Dartmann SJ går i försvar för Anton Rotzetter OFM och skriver i Focus – ungefär    ”Allt sant och gott – är oavsett av vem det  formuleras –  enligt Thomas  av Aquino inspirerat av den Helige Ande.   Ur kristen synvinkel  –  i sanningens fragmentariska strålar  som  möter oss i andra religioner – finns att upptäcka  en förborgad närvaro av Gud.  Katolsk  betyder  ”allomfattande”  av den Helige Ande.  Det är absurt att beteckna  Renovabis för synkretism pga pingstnovenan. ”

Stefan Dartmann åberopar  sin syn på andra religioner på andra Vatikankonciliet och främst  på påven Paul VI dokument Nostra Aetate från 1965.

Det får Alexander Kissler att ånyo gå i taket och nu attackerar Kissler Stefan Dartmann för dennes försvar av pingstnovenan och för Dartmanns-  i Kisslers värld –  felaktiga tolkning av Nostra Aetate.

Intervju med Stefan Dartmann i samband med att han tillträdde som ledare för Renovabis i början på 2011.

http://www.renovabis.de/3063/interview-mit-p-stefan-dartmann

// Irène

PS  Ja heder åt Dig Stefan Dartmann !

Konflikten rör sig  på ett djupare plan just om tolkningen av andra Vatikankonciliet,  som i sin tur är vattendelaren mellan katoliker som vill fortsätta katolska kyrkans utvecklingsväg FRAMÅT (särskilt i synen på andra religioner)  och katoliker som vill stanna upp  utvecklingen och istället gå tillbaka till tiden före andra Vatikankonciliet.

Vatikanen har lärt sig buktala genom vissa kända journalister  i bla tyskspråkiga områden, som likt små papegojor  –  med ytterst knapphändiga teologiska kunskaper –  ger sig in i den offentliga kyrkodebatten med bla yrkesteologer och där  lydigt och fint upprepar Vatikanens åsikter.

En sådan Vatikanpapegoja är  Alexander Kissler, mäktig kultur-  och kändisjournalist.

Nostra Aeatate om Andra Vatikankonciliets deklaration om de icke-kristna religionerna innebar för katolska kyrkan en ny och annorlunda syn på andra religioner och särskilt på judendomen.

Påven bejakar Nostra Aetatae men han har fortfarande mycket att lära om förståelse och respekt för andra religioner.  B16 är inte  den som ligger i framkanten när det gäller kontakt och dialog med andra religioner.

Som kardinal och prefekt för Troskongregationen skrev påven 2000 det mycket omstridda dokumentet Dominus Iesus ”Om Jesu Kristi och kyrkans enastående ställning och universella frälsningsuppdrag.”

Dokumentet var  också undertecknat av Tarcisio Bertone Vatikanens nuvarande statssekreterare och dåvarande sekreterare i Troskongregationen.

Så länge dessa två Vatikanmän sitter på sina höga hästar och blickar ned på andra religioner så länge kommer  andra katoliker att känna sig hotade av och ha en skev bild av andra religioner.

Desto mer  glädjande med Anton Rotzetter OFM  och Stefan Dartmann SJ som vågar ge  uttryck för en UNIVERSELL syn på Gud.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *