Samtal med Ulf Silfverling på Tidskriften Signum Facebooksida – lämnar viktig fråga obesvarad.

25 juni Signum

”Vatikanen kommenterar beslut om abortfrågan i USA” https://signum.se/vatikanen-kommenterar-beslut-om-abortfragan-i-usa/

Artikeln läggs också ut på Tidskriften Signum Facebook 25 Juni kl. 15:12 där först Thomas Idergard ger sin syn på saken.

Thomas Idergard SJ Beslutet är mkt glädjande för hela världen eftersom det markerar att det inte finns ngn konstitutionell eller konventionsbunden ”rätt” till abort, däremot till liv, och den ideologiska låsningen gäller ju dem som låtsas som motsatsen och nu uttrycker ilska över att ofödda barns liv kan räddas i en mkt större utsträckning i detta stora land. Så Deo gratias som de amerikanska katolska biskoparna unisont uttryckte det! Och med dem och som de borde vi alla bara glädjas!

Jag ger min syn på saken och skriver till Thomas Idergard SJ

Irene Nordgren ”Att plädera för laglig möjlighet till abort är inte synonymt med att plädera för abort.”

https://www.dagen.se/…/katoliker-ar-inte-eniga-i…/

Jag har fortfarande inte fått svar på frågan jag ställde till dig i Almedalen 2015 Frågan lyder ”huruvida du anser det vara moraliskt självklart att använda valfri preventivmetod för att förhindra att nytt mänskligt liv – enligt din definition – blir till när människor vill ha sex, men inte önskar att få barn.” https://www.dagen.se/…/fortsatt-oklarhet-om-p-medel…/

Thomas Idergard svarar inte. Han är nöjd med att få likes från sin fanclub.

En diskussion uppstår därefter mellan olika personer – bla mellan Ulf Silfverling och mig.

Irene Nordgren     Varför talar inte katolska kyrkan istället om att göra ALLT för att undvika oönskade graviditeter dvs undervisa i vikten av att använda preventivmedel om man har sex och inte önskar bli gravid !

Ulf Ansgar Silfverling    Därför att vi inte fått sexualitet för nöjes skull. Det var med P-pillrets introduktion – och därmed förändrade sexvanor – som abortttalen gick från 3000 till 43000 om året. Se https://katolskobservator.blogspot.com/…/supreme-court…

Irene Nordgren     ”Därför att vi inte fått sexualitet för nöjes skull.” I vems namn talar du nu ? Tror du själv på vad du säger ? Jag vill påstå att samlag primärt för att få barn utgör en ytterst marginell liten bråkdel av alla samlag som katolska äkta par har under en hel livstid.

Ulf Ansgar Silfverling     Jag talar som troende katolik (katekesen 2349 t.ex.) Men även som biolog: Inom däggdjursvärlden existerar inte sex som nöje – utom då hos just människan.

Irene Nordgren    Ger du mig alltså rätt i att hos människan ”existerar sex som nöje ” och inte bara som fortplantning som hos övriga däggdjur ?!

Ulf Ansgar Silfverling      Javisst – men det är inte Guds avsikt med skapelsen. Finns utomordentliga formuleringar i Gaudium et Spes och Humanae vitae: ”Frågan om det mänskliga livets fortplantning – liksom varje annan fråga som rör det mänskliga livet – får inte betraktas endast utifrån biologiska, psykologiska, demografiska eller sociologiska synpunkter. Man måste fastmer se hela människan, helheten av det uppdrag (munus) som hon är kallad till.”

Irene Nordgren          Ställer du dig bakom formuleringen i §2366 ”att varje äktenskaplig akt per se skall vara öppen för att ge livet vidare.” ???

Ulf Ansgar Silfverling      Javisst! Så har Gud skapat oss, i enlighet med den ordning som finns i naturen i allmänhet också. Vi fick den fria viljan dessutom att själva rå över vår sexualitet, detta för att fullända den, inte missbruka den.

Irene Nordgren               Förstår jag dig rätt att du anser att människans användande av preventivmedel betyder att människan ”MISSBRUKAR”  sin sexualitet?  

// Irène

PS Tyvärr har inte Ulf Silfverling svarat på min senaste fråga. Jag var så nyfiken på hur Ulf Silfverling till slut skulle få ihop sina olika resonemang med utgångspunkt i att han inte tvekar att ställa sig bakom KK syn ”att varje äktenskaplig akt per se skall vara öppen för att ge livet vidare”. Hur detta rimmar med förbud mot abort vore intressant att ha fått ta del av.

Kunskap, undervisning och gratis p-medel minskar abortbehov https://www.dagen.se/nyheter/2022/06/21/tonarsaborterna-fortsatter-att-minska/

Ulf Silfverling är redaktör och ansvarig utgivare av Katolsk Observatör http://www.katobs.se/redaktion.htm – som i Stockholms Katolska Stift betraktar sig som ”sanningens röst” dvs Katolska Pravda – senast i frågan om prästämbetet – Katolsk Observatör bekräftar att prästämbetet konstitueras av Y-kromosomen

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *