22 juli festdag Maria Magdalena – apostlarnas apostel

Lyssna på sr Madeleine Fredell OP i Människor och Tro från mars 2018.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1031692

DN okt 2020 Görel Cavalli Björkman

Maria Magdalena har gjort en resa genom teologin och konsthistorien, som inbegriper alla tänkbara delar av kvinnliga stereotyper. I dag verkar forskare ha fastnat för att det är den intellektuella, lärjungen och aposteln, som är den centrala.

https://www.dn.se/kultur/maria-magdalena-fran-sedesam-graterska-till-syndfull-fresterska/?fbclid=IwAR3oXk3ASWi9Fsy749fYx_LntAx4pF6FjuJZTt2iLmSHFs7wX-9NY3R6r8E

”Lost for more than fifteen hundred years, the Gospel of Mary is the only existing early Christian gospel written in the name of a woman. Unlike the controversial Jesus’ Wife gospel fragment, the Gospel of Mary does not claim Mary was married to Jesus. But it does show her to be an important disciple to whom Jesus’ male disciples turn for advice and wisdom. Indeed, the apostle Peter specifically asks Mary to interpret the words of Jesus. Karen L. King tells the story of the recovery of this remarkable gospel and offers a new translation. This brief narrative presents a radical interpretation of Jesus’ teachings as a path to inner spiritual knowledge. It rejects his suffering and death as a path to eternal life and exposes the view that Mary Magdalene was a prostitute for what it is – a piece of theological fiction. The Gospel of Mary of Magdala offers a fascinating glimpse into the conflicts and controversies that shaped earliest Christianity.”

”De flesta källor vi har bevarade från antiken är skrivna av och för män. Men i Maria Magdalenas evangelium som här för första gången publiceras i svensk översättning är hjälten en kvinna. 

”I denna tidigkristna skrift från 100-talet uppenbarar sig Jesus för Maria Magdalena och erbjuder henne hemlig kunskap. Maria är särskilt utvald för sin andliga förmåga och får förklara för de andra lärjungarna vad Jesus budskap går ut på.”

// Irène

PS Grattis på namnsdagen sr Madeleine Fredell !

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på 22 juli festdag Maria Magdalena – apostlarnas apostel

 1. Madeleine Fredell skriver:

  Tack, Irène! Jag hade glömt bort det här programmet, skoj att lyssna igen. Nu har ju kyrkan upphöjt henne till festdag och prefationen talar om apostlarnas apostel. Men när ska kyrkan dra de uppenbara slutsatserna av det? Jag väntar på venia för att få hålla homilian – inte bara för mig utan för alla kvinnor som önskar förkunna budskapet om befrielse, uppståndelse, glädje och frimodighet från predikstolen.

 2. Irène Nordgren skriver:

  Kära sr Madeleine

  Vi är många som tillsammans med dig förhoppningsfullt ber och väntar på att framöver få höra dig och ”alla kvinnor som önskar förkunna budskapet om befrielse, uppståndelse, glädje och frimodighet från predikstolen.”

  // Irène

 3. Irène Nordgren skriver:

  Kära sr Madeleine

  Också med tanke på att du är Stiftets mest uppdaterade katolska teolog är det viktigt att du hörs såväl i media som i framtiden också från predikstolen.

  Tyckte det var angeläget att recycla din medverkan i Människor och Tro om Maria Magdalena också på Tidskriften Signum Fb sida där Thomas Idergard SJ påminner om dagens helgon men samtidigt omtalar Maria Magdalena som ”denna stora förebild i katolsk botgöring” underförstått sköka……
  Blir extra pinsamt eftersom TI kräver att bli tilltalad ”pater” dvs ser sig själv som allvetande fadersgestalt dvs har en pappa -vet -bäst- attityd för mindre vetande och tvivelaktiga katoliker som här i Fb diskussion om den Synodala Vägen !

  https://www.facebook.com/100063616058016/posts/pfbid02cj2XVvXzRfTgKyzsm1ELYmrA1ChDJk4etjqJa6yVse7wSN8ZSM9oUaestS3sC4Fdl/?d=n

  // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *