Lyssna på sr Madeleine Fredell OP i Människor och Tro från mars 2018.

https://sverigesradio.se/avsnitt/1031692

DN okt 2020 Görel Cavalli Björkman

Maria Magdalena har gjort en resa genom teologin och konsthistorien, som inbegriper alla tänkbara delar av kvinnliga stereotyper. I dag verkar forskare ha fastnat för att det är den intellektuella, lärjungen och aposteln, som är den centrala.

https://www.dn.se/kultur/maria-magdalena-fran-sedesam-graterska-till-syndfull-fresterska/?fbclid=IwAR3oXk3ASWi9Fsy749fYx_LntAx4pF6FjuJZTt2iLmSHFs7wX-9NY3R6r8E

”Lost for more than fifteen hundred years, the Gospel of Mary is the only existing early Christian gospel written in the name of a woman. Unlike the controversial Jesus’ Wife gospel fragment, the Gospel of Mary does not claim Mary was married to Jesus. But it does show her to be an important disciple to whom Jesus’ male disciples turn for advice and wisdom. Indeed, the apostle Peter specifically asks Mary to interpret the words of Jesus. Karen L. King tells the story of the recovery of this remarkable gospel and offers a new translation. This brief narrative presents a radical interpretation of Jesus’ teachings as a path to inner spiritual knowledge. It rejects his suffering and death as a path to eternal life and exposes the view that Mary Magdalene was a prostitute for what it is – a piece of theological fiction. The Gospel of Mary of Magdala offers a fascinating glimpse into the conflicts and controversies that shaped earliest Christianity.”

”De flesta källor vi har bevarade från antiken är skrivna av och för män. Men i Maria Magdalenas evangelium som här för första gången publiceras i svensk översättning är hjälten en kvinna. 

”I denna tidigkristna skrift från 100-talet uppenbarar sig Jesus för Maria Magdalena och erbjuder henne hemlig kunskap. Maria är särskilt utvald för sin andliga förmåga och får förklara för de andra lärjungarna vad Jesus budskap går ut på.”

// Irène

PS Grattis på namnsdagen sr Madeleine Fredell !