Vad är det som pågår i Vatikanen och vilken uppfattning av Synodala Vägen vill Signum ge till svenska katoliker ?

Samma dag 21 juni 2022 som ett osignerat uttalande görs från Vatikanen – skriver Signum på sin websida. ”Den synodala vägen i Tyskland kritiseras i skarpa ordalag i ett uttalande från Vatikanen i dag, torsdagen den 21 juli. I uttalandet heter det att man ser sig tvungen att påminna deltagarna i den Synodala vägen i Tyskland om att de inte har några befogenheter att införa några nya former av ledningsstrukturer i kyrkan, och att de saknar auktoritet att införa några ändringar i kyrkans troslära eller morallära. ”Den Synodala vägen i Tyskland saknar auktoritet att påtvinga biskopar och lekfolk några sådana ändringar” heter det i uttalandet.”

https://signum.se/vatikanen-riktar-skarp-kritik-mot-den-synodala-vagen-i-tyskland/

Synodala Vägens 2 ordföranden dr Irme Stetter- Karp -ordf för Centralkommitteen för tyska katoliker ZdK – och biskop Bätzing – ordf för Tyska Biskopskonferensen – besvarar redan samma dag Vatikanens uttalande i vilket man bla försäkrar att man inte har för avsikt att ”gå sin egen väg”. https://www.synodalerweg.de/fileadmin/Synodalerweg/presse_2022/2022-SW-038eng-Statement-Praesidium-SW-zur-Erklaerung-des-Heiligen-Stuhls.pdf

Signum tycks dock inte anse det nödvändigt att publicera svaret utan Vatikanens uttalande får stå oemotsagt.

La Croix lägger lägger 22 juli upp nedanstående bild på en trött påve under rubrik

”Pope Francis has failed to change the ”hierarchicalist” ethos at the Vatican”

La Croix betonar att uttalandet från Vatikanen är osignerat.

”Who is responsible for the unsigned Vatican statement?”

”So what is going in the Vatican? Under whose authority was this ”Statement of the Holy See” issued? Did the pope know about it? Was he the one who ordered it be published?”

La Croix recyclar också intervjun med påven 2013 som gjordes i samband med att Franciskus tillträdde sitt ämbete och i vilken påven beskriver sin katolska vision och bla betonar att den viktigaste reformen han eftersträvar är kurians attityd ”The first reform must be the attitude.” https://www.vatican.va/content/francesco/en/speeches/2013/september/documents/papa-francesco_20130921_intervista-spadaro.html

“How are we treating the people of God? I dream of a church that is a mother and shepherdess. The church’s ministers must be merciful, take responsibility for the people and accompany them like the good Samaritan, who washes, cleans and raises up his neighbor. This is pure Gospel. God is greater than sin. The structural and organizational reforms are secondary—that is, they come afterward. The first reform must be the attitude. The ministers of the Gospel must be people who can warm the hearts of the people, who walk through the dark night with them, who know how to dialogue and to descend themselves into their people’s night, into the darkness, but without getting lost. The people of God want pastors, not clergy acting like bureaucrats or government officials. The bishops, particularly, must be able to support the movements of God among their people with patience, so that no one is left behind. But they must also be able to accompany the flock that has a flair for finding new paths.”

https://international.la-croix.com/news/letter-from-rome/pope-francis-has-failed-to-change-the-hierarchicalist-ethos-at-the-vatican/16437

// Irène

PS I mars 2022 ges Kjell Blückert (som sitter i Signums redaktion) utrymme att på Signums websida https://signum.se/borja-pa-nytt-en-alternativ-synodal-vag/ raljera över den Synodala Vägen och presentera den nya motståndsrörelsen Neuer Anfang som beskrivs som ”en alternativ synodal väg, som verkar ta frågorna om reform på större och mer realistiskt allvar än den väg som mer lever i det blå, läs: i liberalteologiska luftslott.”

 http://www.katolskvision.se/blog/?p=29885

Signum angelägen att i mars 2022 publicera Nordiska Biskopskonferensens brev till biskop Bätzing under rubrik ”Nordiska biskopas ifrågasätter den synodala vägen i Tyskland ”https://signum.se/nordiska-biskopar-ifragasatter-den-synodala-vagen-i-tyskland/

Biskops Bätzings svar väljer Signum att inte översätta och publicera vilket VÄKS därför tar på sig.

http://www.katolskvision.se/blog/?p=29965

På Tidskriften Signum Fb sida applåderas och hyllas nyheten om Vatikanens uttalande av Thomas Idergard SJ (Signums redaktionskommitté) som där också återanvänder sina favorituttryck ”åsikts- och smörgåsbordsteologi” om meningsmotståndare – något som ger mängder med likes från meningsfränder. https://www.facebook.com/100063616058016/posts/pfbid02cj2XVvXzRfTgKyzsm1ELYmrA1ChDJk4etjqJa6yVse7wSN8ZSM9oUaestS3sC4Fdl/?d=n

Med tanke på Nordiska Biskopskonferensens brev och Signums val att låta bli att översätta och publicera svar från biskop Bätzing och den Synodala Vägen är det fritt fram för läsare att bilda sig en egen uppfattning var Stockholms katolska Stift står i relation till Synodala Vägen….

Och som sagt Vad är det som pågår i Vatikanen ?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Vad är det som pågår i Vatikanen och vilken uppfattning av Synodala Vägen vill Signum ge till svenska katoliker ?

 1. Madeleine Fredell skriver:

  Ytterst viktigt att artikel från La Croix blir känd i Sverige. Jag tycker synd om påven Franciskus – flera ärkereaktionärer i hans närmaste omgivning försöker undergräva hans auktoritet. Men en grundläggande reform av katolska kyrkan har redan påbörjats och den går inte att omintetgöra nu. Attityderna har förändrats på allvar hos både lekfolk, ordensfolk, präster och biskopar. Och det är den viktiga revolutionen som alltid måste komma före strukturförändringar, eller annorlunda uttryckt, för att lägga grunden för de strukturförändringar som måste komma.

  Tilläggas bör att Vatikanen / Heliga Stolen ALDRIG ger ut anonyma uttalanden. Det finns alltid hänvisning till dikasterium (departement) eller grupp eller person. Och Heliga Stolen / påven skulle ALDRIG offentligt kritisera en biskopskonferens eller lokal katolsk kyrka.

 2. Irène Nordgren skriver:

  Sr Madeleine

  Jag tycker också synd om påve Franciskus. Han är 85 år och sitter i ett getingbo. Otroligt vilken stressande situation Franciskus befinner i. Hur länge ska han orka ? Stackars Franciskus!

  Jesuiternas America Magazine skriver och informerar 22 juli 2022 om Synodala Vägens svar på Vatikanens uttalande under rubrik
  “Germany rejects Vatican criticism of its Synodal Path”
  https://www.americamagazine.org/faith/2022/07/22/german-synodal-path-vatican-warning-response-243404
  Så avslöjande att jesuiternas Signum i Sverige underlåter att överhuvudtaget nämna Tysklands svar.

  En intressant passus i Synodala Vägens svar
  “The Apostolic Nuncio in Germany is invited to participate in the Synodal Path as a permanent observer. Since the beginning of the Synodal Path, the Synodal Committee has endeavoured to find direct ways of communication with the Roman bodies. In our opinion, this would be the right place for such clarifications. Unfortunately, the Synodal Committee has not been invited to a discussion to date. We regret with irritation that this direct communication has not yet taken place. In our understanding, a synodal Church is something else! This also applies to the way today’s communication has been handled, which has been a source of astonishment for us. It is not a good example of communication within the Church, if statements are published which are not signed by name.”

  https://www.synodalerweg.de/fileadmin/Synodalerweg/presse_2022/2022-SW-038eng-Statement-Praesidium-SW-zur-Erklaerung-des-Heiligen-Stuhls.pdf
  Det är ganska uppenbart att det finns personer runt påven i Vatikanen som gör allt för att inte Franciskus live ska få direktkontakt med representanter för den Synodala Vägen……

  Samma fråga dyker hela tiden upp ……Vad är det som pågår i Vatikanen ?

  // Irène

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *