”Att tysta en del av sanningen………”

Avslutningsord av Stefan Herzcfeld – ny generalsekreterare för Justitia et Pax – på Newmaninstitutets symposium 28 okt ”Katolsk sociallära – vilken roll spelar den?”

 ”Varje gång jag behöver tysta någon annan människa så tystar jag också en del av sanningen. Ingen av oss äger sanningen. Där har vi också en väldigt stor utmaning”

Lyssna här https://www.facebook.com/100002270484235/videos/537444551545758/L

Sr Madeleine Fredell OP har gått i pension från sin tidigare tjänst som generalsekreterare för Justitia et Pax. Att sr Madeleine är pensionerad kan dock knappast vara en orsak till att hon lyste med sin frånvaro på Newmaninstitutets symposium 27-28 okt. Orsak är nog snarare att sr Madeleine tagit Franciskus förkunnelse på orden att Parrhesia ska råda i den världsvida kyrkan – något som tyvärr alls inte slagit rot i Stockholms katolska Stift. Här finns fortfarande rädsla att yttra sig fritt då detta som bekant kan medföra utfrysning och sanktioner av olika slag.

Sr Madeleine är helt klart den teolog som är mest teologiskt uppdaterad i stiftet och som en tydlig konsekvens därav mest kunnig i att läsa ”tidens tecken” i ljuset av evangeliet. Detta i kombination med frispråkighet i kontroversiella ämnen medfört att sr Madeleine ”anses som obekväm” för att citera henne själv : ”Det är sant att jag gått i pension från min tjänst i Justitia et Pax. Samtidigt brukar inte det hindra katolska kyrkan från att engagera folk att tala eller skriva! Däremot tycker jag inte att man behöver hyckla med att jag anses som obekväm i mina uttalanden. Den som vill veta hur och vad man samtalar om i den världsvida kyrkan kan läsa det nyligen släppta dokumentet ”Enlarge the space of your tent” som är ett arbetsdokument inför synoden om synodalitet. Här nämns flera frågor som är mer eller mindre tabu i Stockholms katolska stift.”

Länk till arbetsdokumentet om synodalitet som sr Madeleine rekommenderar ”Enlarge the space of your tent” (från Jesaja 54:2 ”Gör mer plats åt ditt tält, spänn ut dina tältdukar, snåla inte, gör linorna längre, slå ner pluggarna stadigt.”)

https://www.synod.va/content/dam/synod/common/phases/continental-stage/dcs/Documento-Tappa-Continentale-EN.pdf?fbclid=IwAR1F7lDTXpi9uEYAxqBvhdIIpjQIULMgf_0xRGhlrDZWFnMxlfDaqAjOBB4

Stefan Herzcfeld anade nog inte hur snabbt hans ord nu kommer till användning angående Newmaninstitutets behov att tysta sr Madeleine Fredell – hans företrädare som generalsekreterare för Justitia et Pax. Tar man Stefan Herzcfeld på orden så tystade därmed Newmaninstitutet ”en del av sanningen.” 

// Irène

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på ”Att tysta en del av sanningen………”

 1. Charlotte Åkerlind skriver:

  Tack Irène, jag förstår absolut inte varför man är så rädd för att använda någon med sr Madeleines kunskaper – oavsett om man håller med henne eller inte. Det är obehagligt, jag sörjer kyrkans/Signums hållning.
  Vänligen
  Charlotte Åkerlind

 2. Ulrica Söderlind skriver:

  Tack för att du lyfter detta, Irene!

  Så oerhört ledsamt att vingklippa och minimera andras kunskaper, speciellt i dessa tider! Nu förefaller det vara den tid i Sverige då det är dags att stå upp för demokratin och det fria ordet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *