”Gud bortom kön öppnar väg till inkluderande av HBTQ”

Sr Barbara E.Reid OP

New Ways Ministry 2 maj 2023

”Har Gud ett kön?”  Frågan ställs av syster Barbara E.Reid OP och  hennes svar får avgörande betydelse för synen på HBTQ frågor.   Sr Reid OP –  ordförande för Catholic Theological Union Chicago – svarar definitivt “nej” och undersöker könsmetaforer och analogier i Bibeln och vad  Guds överskridande av kön särskilt betyder för HBTQ rörelsen. Sr Reid presenterar olika traditionella bibliska bilder som ”Herre, ”kung” och ”fader”  och som länge dominerat vårt språk för det Gudomliga men hon visar hur Bibeln också är full av feminina bilder av Gud som tex en kvinna som föder,  Gud som barnmorska osv.

And crucially, Reid draws the connection between language for God and how we then engage with humanity, created imago Dei: “If we only use only male language for God, then we are affirming that males are more god-like than females. Yet Genesis 1:27 says that both male and female people are made in God’s image. When we take to heart the female images of God in the scriptures, that enables us to see that women as well as men are made in the divine image and likeness and that the divine is revealed equally powerfully in female experiences as in male ones.”

“Moreover, when we affirm that God is beyond gender, it opens the way for acceptance of all people, whatever their gender identity—be it cisgender, transgender, or anywhere on the gender spectrum—as equally made in God’s image and likeness. God is not confined to any gender, and God’s loving being encompasses all.”

https://www.newwaysministry.org/2023/05/02/affirming-god-is-beyond-gender-opens-pathways-to-lgbtq-inclusion-writes-theologian/

// Irène

PS Det finns mycket litteratur om HBTQ inom katolskt område på andra språk som borde översättas till svenska så att också katoliker i Sverige kan hålla sig uppdaterade om vad som händer inom HBTQ området. Här några exempel på böcker som publicerats av New Ways Ministry.

https://www.newwaysministry.org/publications/

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *