Pax et Bonum – dokumentärfilm på Zita 11 jan.

Pax et Bonum handlar om boxaren Staffan och civilingenjören Mikael, som kommer till klostret Franciskusgården för att bli franciskanmunkar. Prövotiden är på sex år, och vi får följa dem under denna tid och en tid därefter. Kommer de att klara prövotiden och hur utvecklas deras liv?”

https://signum.se/pax-et-bonum-ny-dokumentarfilm-om-franciskaner/

https://zita.se/pax-et-bonum

// Irène

PS

Filmen slutar med informationen att broder Staffan lämnat klostret av personliga skäl.

Efter filmen samtal med publiken med regissören Sandra Nelhans och ”broder” Staffan och en broder från Jonsered som representerade broder Mikael som inte kunde delta. Frågorna var många från publiken särskilt till Staffan. Staffan berättar att han ”inte slutat tro på Gud men slutat tro på kyrkan som institution, på själva förvaltarskapet.”

Vidare berättar Staffan : ”Jag är exkommunicerad av kyrkan men jag skulle kunna vända mig till Rom och be att bli laicerad, men det kan jag inte göra för då skulle jag inte kunna leva med mig själv.”

Samtal efter filmen

Regissören Sandra Nelhans

Broder” Staffan

”Sandra fortsätter följa i munkarnas fotspår” ”2009 sändes Sandra Nelhans film Tre bröder i SVT. Den följde den motorcykelåkande broder Stefan, den bakande sanningssägaren broder Ingmund och den intellektuelle broder Eric på klostret Franciskusgården i Jonsered.”

”De första scenerna till vad som skulle bli Pax et bonum filmade hon hösten 2010. De sista 2019. Filmen är med andra ord ett rejält tidsdokument ur två unga mäns liv. Att hon redan hade gjort dokumentären Tre bröder gjorde att munkarna och de unga männen litade på henne redan från start.”

https://www.tidningen.se/wp-content/uploads/2023/09/Sandra-Nelhans-01-698×767.jpg

Franciskusgården i Jonsered https://paxetbonum.se

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *